Mei elkoar!

Avondrust zoekt vrijwilligers voor het dagcentrum

In woonzorgcentrum Avondrust in Makkum kunnen bewoners met dementie, die behoefte hebben aan structuur en gezelligheid, dagelijks terecht in dagcentrum de Serre. Het dagcentrum voorziet duidelijk in een behoefte. Alleen zijn er te weinig vrijwilligers.

Demi de Haan werkt als welzijnsmedewerker in de Serre. Sinds corona heeft zij het aantal vrijwilligers zien afnemen. “Dat is heel jammer. In het dagcentrum is er in een kleine setting extra aandacht voor deze bewoners. Anders vereenzamen ze. Vrijwilligers zijn dan ook ontzettend welkom.”

Het dagcentrum is iedere dag open van 08.00 tot 20.00 uur. Het doel van het dagcentrum is om de bewoners structuur te geven in hun dagelijks leven. “Zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. De dag begint altijd met ontbijt, koffie of thee en de krant. Daarna doen we vaak een spelletje; dat vinden ze heel erg leuk. Of liedjes zingen. Ik vind het belangrijk om de bewoners actief te houden. Maar er is ook tijd voor een luisterend oor. De bewoners een leuke dag bezorgen; daar gaat het om.”

Wie wekelijks meehelpt is vrijwilligster Ida. Ida heeft lang in de zorg gewerkt. “Toen ik met pensioen was, begon ik het te missen. Ik had tijd en besloot me aan te melden als vrijwilliger bij Avondrust. Dat had ik eerder ook gedaan en dat vond ik erg leuk. Eerst hielp ik bij het koffieschenken, maar dat wordt steeds minder. De bewoners blijven toch steeds meer in hun eigen appartement. Daarna ging ik een tijdje regelmatig bij een bewoner op bezoek. Als ik kwam, was ze zó blij. Daar doe je het voor. Toen deze bewoner overleed werd ik gevraagd voor het dagcentrum.”

Ida is twee avonden per week in de Serre. “Ik ben er altijd rond 19.00 uur. Dan hebben de bewoners gegeten en worden de eersten door het zorgpersoneel weer naar hun appartement gebracht. Ik maak vaak een praatje met de bewoners. Bijvoorbeeld over wat iemand vroeger deed; dan komt het gesprek vanzelf op gang. Soms doen we een spelletje. Rond 20.00 uur zijn alle bewoners weer naar hun eigen appartement gebracht en ga ik weer naar huis.”

“Het is heel dankbaar werk. De bewoners zijn blij als je er bent, je krijgt een glimlach, daar geniet ik van. Ik vind het leuk en ik merk ook dat de behoefte groot is, dus zo lang ik het kan doen, ga ik door.”

Vrijwilliger worden?

Dagcentrum de Serre is op zoek naar vrijwilligers voor zowel de ochtend, middag en avond. Alle dagen van de week. Heb je tijd over en wil je net als Ida en Demi de bewoners een leuke dag bezorgen? Meld je dan aan via activiteitenbegeleiding.avondrust@patyna.nl of 0515 - 231655. Wil je meer informatie? Ook dan kun je contact opnemen via bovenstaande contactgegevens.