Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Afweergedrag bij eten en drinken

Mensen met dementie weren regelmatig eten of drinken af. Zij slaan bijvoorbeeld de lepel weg, spugen het eten uit of wenden hun hoofd af.

Vaak kunnen dementerenden zelf niet meer aangeven waarom zij eten en drinken afweren. Voor medewerkers in de (thuis)zorg zijn dit vaak herkenbare en lastige situaties. Hoe ver mag je gaan met aandringen? Of moet je het gewoon respecteren?

Het is begrijpelijk dat verzorgenden zich in deze dagelijkse terugkerende situatie soms onzeker en ongemakkelijk voelen. Het doel van deze workshop is om verzorgenden te ondersteunen bij de zorg voor dementerenden, die eten en drinken afweren en hun in dergelijke situaties zekerder te laten voelen. Tijdens de workshop worden handvatten gegeven om afweergedrag bij eten en drinken te herkennen, en samen met de cliënt, directe collega's, familie en andere zorgverleners te onderzoeken waarom de cliënt eten en drinken afweert.

Deze workshop is onderdeel van het trainingsprogramma leven in vrijheid en wordt gegeven door de logopedisten van Behandelteam Patyna.