Mei elkoar!

Bewoners It Menniste Skil zorgen voor fleurige binnentuin

Meneer Jansen (93) en mevrouw Abma (73) wonen in woonzorgcentrum It Menniste Skil in Bolsward. Ze hebben één gezamenlijke passie: tuinieren. Samen met de zoon van mevrouw Abma zorgen ze ervoor dat de binnentuin van It Menniste skil er altijd netjes en fleurig uitziet.

Toen meneer Jansen vier jaar geleden in It Menniste Skil kwam wonen schrok hij. “De binnentuin was een chaos. Mijn handen jeukten om ermee aan de slag te gaan. Ik ben opgegroeid op de boerderij. Dat was mijn lust en mijn leven. Daarnaast had ik een groentetuin. Stilzitten kan ik niet. In het tuinieren kan ik mijn ei kwijt.” Nadat het onkruid was verwijderd, kon het beplanten beginnen.

“Ik ben elke dag een uurtje in de tuin om de bloemen mooi te houden en de terrassen aan te vegen. Als ik aangeef welke bloemen of planten ik graag zou willen, dan kan dat en dan worden ze besteld. Of ik ga met een medewerker naar het tuincentrum in Witmarsum om ze te halen. Ik kies vaak viooltjes, geraniums of begonia’s. Ik houd van kleuren. Van mijn dochter heb ik een tomatenplantje gekregen. Ook die staat in de tuin. Anderen geven complimentjes over de tuin. Dat maakt me wel trots. Ik voel me verantwoordelijk voor de tuin en vind het mooi dat ik mijn hobby hier kan blijven uitvoeren.”

Ongeveer een jaar na meneer Jansen kwam mevrouw Abma in It Menniste Skil wonen. Mevrouw Abma is een echte plantenkenner. Vroeger gaf ze workshops aan huis, zoals hanging baskets maken, en had ze een column over tuinieren in het Bolswards Nieuwsblad. Na een beroerte lukt het haar niet meer om actief te tuinieren. “Dat mis ik heel erg. Gelukkig helpt mijn zoon Juryt me. Hij komt heel vaak.”

Het appartement van mevrouw Abma grenst aan de binnentuin. Nu het zomer is en alles groeit en bloeit zit ze graag buiten. Ze heeft ook een eigen kweekkastje. “Als ze zijn opgekweekt zetten we ze in potten of elders in de tuin. Zo kunnen ook andere bewoners en bezoekers ervan genieten.” Mevrouw Abma is een echte buitenvrouw. “Juryt en ik gaan graag weg. Dan gaan we samen tuinen kijken. Daar genieten we heel erg van. Ik vertel ook graag over de verschillende soorten planten.”

De binnentuin van It Menniste Skil is uniek, vindt mevrouw Abma. “Het werkt verbindend. Dat is één van de fijne dingen hier. En mensen genieten er enorm van. Ik vind het mooi dat bloemen en planten dat kunnen bewerkstelligen. Soms geef ik iemand wel eens een bloemetje. Dan zie je een glimlach op het gezicht. Niets is mooier. Zeker als iemand veel verdriet heeft gehad.”

Zo lang het nog kan gaan ze samen door. “Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe alles groeit en bloeit. Dat is heel leuk om te volgen.”