Mei elkoar!

Een nieuw thuis in de Jelle Meineszhof

Sinds anderhalf jaar woont de man van Bo de Graaf in de Jelle Meineszhof, een kleinschalige woonzorglocatie voor ouderen met dementie in Balk. De verhuizing was een moeilijk besluit voor iedereen, maar langer thuis blijven wonen kon niet meer.

Zo’n zeven jaar geleden merkte Bo aan haar man Jan dat er iets aan de hand was. Het bleek dementie te zijn. “Het begint langzaam. Simpele dingen, die niet meer lukken. Sleutels niet meer kunnen vinden. Later begon hij ‘s nachts te dwalen; stond hij zich midden in de nacht te scheren. Dat was het moment dat we besloten dat het zo niet langer kon. Ik ging er zelf aan onderdoor.”

Via de huisarts en de casemanager kwamen ze bij de Jelle Meineszhof terecht. “Een prachtige plek! Jan heeft een eigen kamer en de verzorgers zijn geweldig. Ik ga elke dag naar hem toe. Dan zit hij al op mij te wachten. Hij weet niet hoe laat ik kom, maar wel dat ik kom. Dat vindt hij heel fijn. Als het kan gaan we naar buiten. Dan gaan we wandelen of fietsen. Ik vind het belangrijk dat hij in beweging blijft. Iedere zondag haal ik hem op en is hij bij mij thuis. Ook dan maken we graag een fietstocht.”

Vanwege het coronavirus kon Bo lange tijd niet bij haar man op bezoek. “We zaten dan beide aan een kant van het raam met een telefoon, verschrikkelijk. Gelukkig mag het nu wel weer. En zo lang Jan het fijn vindt, ben ik van plan om zoveel mogelijk naar hem toe te gaan. We bellen ook vaak even. Als hij op bed gaat of in de ochtend. Dan wil hij mijn stem even horen. Dat vindt hij ook heel fijn. Een gesprek op gang houden wordt wel steeds lastiger, want Jan heeft steeds meer moeite met praten.”

Er is een gezamenlijke huiskamer, maar haar man is ook graag op zichzelf vertelt Bo. “Jan houdt heel erg van muziek. Brassbands en muziekkorpsen. Dan zetten de verzorgers de radio voor hem aan en dan is hij muziek aan het luisteren. Maar hij komt ook wel bij de activiteiten in de huiskamer. Dan vragen de verzorgers of hij meegaat en als hij er dan is, dan is het prima. Dat vindt hij wel heel leuk, al zegt hij tegen mij soms van niet, haha.”

Het bijzondere aan de Jelle Meineszhof is dat alle dagelijkse huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, de aardappelen schillen of de was opvouwen, door de medewerkers zelf worden gedaan en waar mogelijk samen met de bewoners. “Ik heb wel eens een foto gekregen dat hij aan het afwassen is, maar dat gebeurt niet heel vaak. Het is niet echt iets voor hem. Waar hij wel enorm van geniet is het eten. Er wordt door de medewerkers zelf gekookt en dat is heerlijk!”

Voor Bo was het eerst wel even wennen om weer alleen te zijn. “Maar het is beter zo. Ik ben ook niet meer de jongste en in de Jelle Meineszhof krijgt Jan de zorg die hij nodig heeft. Het is ook heel fijn dat er door de versoepelingen steeds meer mogelijk wordt. Dan kan ik weer ergens met hem naartoe. Jan houdt bijvoorbeeld heel erg van Aziatisch eten. Hij wil dan ook heel graag weer naar de Chinees als het weer kan. Dat is dus het eerste wat we samen gaan doen.”