Mei elkoar!

Zorg verlenen in de natuur

José werkt al 13 jaar bij Patyna. Sinds een jaar is ze werkzaam als groepsleidster bij Zorgboerderij BoerenBlij in Haskerhorne. Ze vertelt met veel enthousiasme over haar werk.

Voordat José bij BoerenBlij terecht kwam werkte ze op een andere locaties van Patyna als Verzorgende IG. “Het grootste verschil met andere locaties is dat bezoekers van BoerenBlij nog thuis wonen en dat ze hier komen voor dagbesteding. Dit is extramurale zorg.”

José geeft aan dat ze zo veel mogelijk buiten zijn. “Om 10.00 uur starten we binnen met een kopje thee of koffie en wat lekkers erbij. Daarna gaan we naar buiten om een wandeling te maken met de bezoekers, weer of geen weer.” Ook na de wandeling blijven ze buiten. “We nemen plaats in de babbelbox met drinken en een soepje. De babbelbox is onze buitenhuiskamer. We zetten de houtkachel aan zodat het lekker warm wordt.” Het buiten zijn, het bewegen en de buitenlucht doet veel goeds voor het welzijn van de bezoekers.

Na de pauze in de babbelbox gaan de bezoekers van BoerenBlij de dieren verzorgen, mee helpen koken voor de warme maaltijd tussen de middag of in de moestuin bezig. “Mijn taak is het helpen en begeleiden van de bezoekers. Ik verzorg dus niet volledig de dieren of de moestuin. Dat doen de bezoekers.” Er lopen veel dieren rond, zo bestaat de boerderij uit onder andere geiten, konijnen, kippen, duiven, loopeenden, parkieten en ook twee katten. “In de zomer hebben we ook lammetjes, die geven we dan de fles en gaan mee wandelen. Dat is echt geweldig!”

José is zelf opgegroeid op het land en tussen de dieren. “Ik vind het geweldig om te werken met mensen, dat individuele contact te hebben en de combinatie hierin met dier en natuur. Daarnaast is het prachtig om te zien hoe de bezoekers reageren op het buiten zijn en het verzorgen van de dieren.” José vertelt verder: “Als bezoekers wat onrustig zijn, dan komen ze hier echt tot rust. Samen met mijn collega’s en vrijwilligers willen we ze een mooie dag bezorgen en tegelijkertijd de mantelzorgers of partners thuis wat te ontlasten. Het is fantastisch om de mensen naar huis te laten gaan met een glimlach op het gezicht.”