Mei elkoar!

Na 47 jaar afscheid van Nij Dekama

Als 17-jarige begon Ypie Bijlsma haar prille carrière in woonzorgcentrum Nij Dekama in Weidum. Eind mei, bijna 47 jaar na haar eerste werkdag, heeft Ypie afscheid genomen en mag ze gaan genieten van haar welverdiende pensioen.

Heel bijzonder, vertelt Ypie. “De jaren zijn voorbij gevlogen. Ik heb altijd met veel plezier in Nij Dekama gewerkt; ben nooit een dag met tegenzin naar het werk gegaan. Nij Dekama is een kleine locatie. Hierdoor kennen we de bewoners en hun familie goed en ook met de collega’s heb ik een leuke tijd gehad. We hebben veel beleefd met elkaar.”

In 1972 begon Ypie met de tweejarige INAS-opleiding, een algemene opleiding waar mensen naartoe gingen, die wel wisten dat ze in de zorg wilden werken, maar nog niet als wat. Tijdens de opleiding heeft ze enkele maanden stage gelopen in Nij Dekama. Met het diploma op zak kon Ypie in Nij Dekama komen werken. “Ik heb toen nog een opleiding gevolgd tot bejaarden helpende. In die tijd woonde ik in Nij Dekama; in een kamertje op de eerste verdieping. Later heb ik nog een tijdje met collega’s in een zusterhuis in Weidum gewoond. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.”

Ook de zorg is door de jaren heen enorm veranderd. “Vroeger waren de mensen veel zelfstandiger. We hielpen bijvoorbeeld alleen bij het wassen en aankleden, steunkousen aantrekken en insuline spuiten. Verder maakten we de kamers schoon en deden we leuke dingen met de bewoners. De week erop herhaalde dit zich. We waren eigenlijk één groot gezin. Tegenwoordig is het veel complexer. De mensen zijn ouder als ze in Nij Dekama komen wonen en ze hebben veel meer zorg nodig.”

Meer dan 25 jaar heeft Ypie in de zorg gewerkt. Toen er een vacature voor medewerker receptie kwam besloot Ypie het roer om te gooien. “Ook dat was heel leuk. Ik heb uiteindelijk 20 jaar bij de receptie gewerkt. Heel wat anders, maar ik heb geen seconde spijt gehad.” Het leukste vond Ypie het contact met de bewoners, zowel in de zorg als bij de receptie. “Omdat de locatie zo klein is, is het contact veel intiemer. De bewoners vertrouwen je dingen toe. Dat vind ik heel speciaal.”

Ypie werkte niet alleen in Weidum, ze woont er ook. “Als dorpsbewoner merk je dat Nij Dekama echt onderdeel is van het dorp. De bewoners van Nij Dekama worden actief betrokken bij activiteiten, zoals het dorpsfeest. Het is fijn dat Weidum een voorziening als Nij Dekama heeft. Ouderen willen toch graag in het dorp blijven wonen als ze zorg nodig hebben. Er is een tijdje leegstand geweest, maar de laatste jaren is Nij Dekama weer volledig bezet. Het is er ook plezier wonen hoor ik van de bewoners. De locatie heeft een warme, vriendelijke uitstraling.”

Voor Ypie breken nu andere tijden aan. “Het was wel gek om afscheid te nemen. Nij Dekama is toch een groot deel van mijn leven geweest. Maar het is goed zo. Ik heb straks tijd voor andere dingen, zoals de kleinkinderen. En wie weet, kom ik ooit terug als vrijwilliger”, sluit Ypie lachend af.