Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

65-plussers uit Workum testen fitheid

dinsdag 2 oktober 2018

150 senioren uit Workum en omgeving doen op zaterdag 6 oktober mee aan een fittest in woonzorgcentrum Nij Mariënacker in Workum. Ze worden onder andere getest op kracht en lenigheid. Ook leggen ze een wandeltest af. Na afloop wordt hun fitheid geëvalueerd en kunnen ze kiezen voor een sportief vervolg in de buurt.  

De fittest is onderdeel van de fitheidsdag, die georganiseerd wordt door Patyna, de buurtsportcoaches van de gemeente Súdwest-Fryslân en Sport Fryslân. Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Vooral senioren voldoen vaak niet aan de beweegnorm. Terwijl de positieve gevolgen van een half uur beweging per dag meteen merkbaar zijn in het dagelijks leven.

De test duurt ongeveer anderhalf uur. Naast de test is er een zorgmarkt. Op de zorgmarkt staan verschillende organisaties op het gebied van gezondheid en bewegen, zoals Tafeltje Dekje, de GGD, de apotheek, Beter Horen en Veiligheid in Huis. Daarnaast zijn er diverse sportverenigingen. Zij informeren over de sport- en beweegactiviteiten in de buurt.

De fitheidsdag in Nij Mariënacker duurt van 09.00 tot 17.00 uur. De fittest wordt in groepjes afgenomen; de deelnemers starten op verschillende tijden. De fitmarkt is open vanaf 10.00 uur en is vrij toegankelijk. De kok van Nij Mariënacker zorgt voor koffie, thee en gezonde hapjes.