Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Ambassadeur voor de wijkverpleegkundige

woensdag 31 juli 2019

Christien Merkies, wijkverpleegkundige bij Thuiszorg Patyna, mag zich sinds kort ‘ambassadeur voor de wijkverpleegkundige’ noemen. Als ambassadeur zet ze zich in om de positie van wijkverpleegkundigen te versterken en het beeld van het beroep te veranderen.

“Een jaar geleden werd ik door mijn collega’s getipt over het ambassadeurstraject van de V&VN, de beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen. Ik had hier wel oren naar! Ik wil mezelf graag verder ontwikkelen en ons onzichtbare werk zichtbaar maken. Door alle ontwikkelingen binnen de wijkverpleging is onze rol de laatste jaren namelijk erg verandert. We moeten ons positioneren als  spil in de wijk. Na een behoorlijke selectieprocedure hoorde ik dat ik mocht starten.”

Tijdens het leertraject, dat Christien samen met 15 andere wijkverpleegkundigen uit heel Nederland volgde, heeft ze geleerd hoe ze haar beroepsgroep in de eigen organisatie en op lokaal, regionaal en landelijk niveau kan vertegenwoordigen. “Als wijkverpleegkundige moeten we voor ons vak staan en ons niet laten leiden. Wij zijn de experts als het gaat om de verpleging in de wijk. En dat moeten we ook uitstralen.” Om verpleegkundig leiderschap te ontwikkelen kreeg Christien hulp van een coach, die haar hierin begeleid heeft. “Hier heb ik veel van geleerd. En dit probeer ik andere wijkverpleegkundigen ook mee te geven. Dat ze altijd kritisch moeten blijven kijken, naar zichzelf én de situatie.”

Christien is actief lid van de landelijke vakgroep wijkverpleegkundigen van V&VN, waar ze meepraat en denkt over de landelijke ontwikkelingen met betrekking tot het wijkverpleegkundig vak. Daarnaast is ze sinds kort ook voorzitter van het Platform Wijkverpleegkundigen Friesland. Dit platform behartigt de belangen van de wijkverpleegkundigen in Friesland en is een plek om onderling kennis uit te wisselen. “Het platform bestaat nu twee jaar en er is al veel bereikt, maar het kan nóg verder ontwikkeld worden. Op dit moment telt het platform zo’n 50 leden, terwijl er in Friesland veel meer wijkverpleegkundigen werkzaam zijn. Hoe mooi zou het zijn als alle wijkverpleegkundigen lid worden van het platform? Met elkaar kunnen we immers veel meer bereiken dan ieder voor zich.”

Een andere uitdaging is het imago van de wijkverpleging. Christien merkt dat mensen vaak een verkeerd beeld hebben van het wijkverpleegkundig beroep. “Het werk bestaat niet alleen uit het aantrekken van steunkousen of iemand wassen. Het is zoveel meer dan dat. Als wijkverpleegkundige hebben wij de verantwoordelijkheid over het gehele zorgproces bij de cliënt. Van kijken welke zorg de  cliënt nodig heeft tot evaluatie van de zorg. En dat maakt het werk heel leuk vind ik.” Om te laten zien wat het werk inhoudt geeft Christien onder andere gastcolleges op scholen. “Het wijkverpleegkundig vak is vaak een ondergeschoven kindje. Maar dit gaat veranderen en daar moeten wij als wijkverpleegkundigen zelf voor zorgen.”