Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Anna Paulowna: wonen net als thuis

donderdag 27 juli 2017

Aan de Anna Paulownastraat in Sneek staat sinds 2010 een bijzondere woonvoorziening voor mensen met specifieke ouderdomsklachten. De cliënten wonen en leven hier als een gezin. Het verschil is dat er 24 uur per dag professionele begeleiding aanwezig is. 

De 16 cliënten in de leeftijd tussen de 55 en 86 jaar hebben allemaal een rugzakje en kunnen niet meer zelfstandig wonen. Ze hebben het Syndroom van Korsakov, Niet Aangeboren Hersenletsel of een GGZ-gerelateerde beperking. De woonvoorziening aan de Anna Paulownastraat biedt structuur in een huiselijke sfeer.

“Wonen staat bij ons op de eerste plaats”, vertelt persoonlijk begeleider Diana Langedijk. “Alle dagelijkse activiteiten, die in een gewoon huishouden voorkomen, moeten hier ook gebeuren. Boodschappen doen, schoonmaken, was opvouwen, we doen het met elkaar. Dat is de kracht van deze locatie. De bewoners hebben onderling zelfs geregeld wie bijvoorbeeld de afwas doet of de tafel dekt. Als het dan niet gebeurt, dan spreken ze elkaar er ook op aan.”

Er zijn twee groepen van acht cliënten. Per groep is een vast team van medewerkers. Hierdoor is er veel persoonlijk contact. “We kennen de cliënten goed, weten wat ze gewend waren om te doen en waar ze plezier aan beleven. Eén van de cliënten houdt bijvoorbeeld de tuin bij, een ander zorgt ‘s morgens voor verse broodjes. Ze krijgen bij ons veel vrijheid; wij ondersteunen ze als het nodig is. Als iemand wil wandelen, dan mag dat. Wij stimuleren het zelfs dat ze er op uit te gaan. Wel maken we van te voren afspraken met elkaar. We willen het natuurlijk wel weten als ze weggaan.”

Niet alleen het thuisgevoel van de locatie is bijzonder, ook de ligging is uniek. Middenin een woonwijk en op loopafstand van het centrum en de supermarkt. Dagbestedingscoach Jeltje Walinga: “De plek zorgt ervoor dat je van alles kunt ondernemen. Bovendien zijn we lid van de wijkvereniging. We vieren burendag en helpen elkaar als het nodig is. Ook gaan we één keer in de twee weken naar het Creatief Café in het wijkgebouw. Dat is altijd erg gezellig. We hebben geen vaste activiteiten, zoals in een verzorgingshuis het geval is, want dat is thuis ook niet zo. We spelen wel eens bingo of we gaan een dagje weg, bijvoorbeeld naar Giethoorn of Appelscha. Maar we luisteren vooral naar wat de cliënten graag willen doen. Wij zijn bij hen te gast.”

De medewerkers staan er niet alleen voor. Als het nodig is, kunnen ze ondersteuning inroepen, bijvoorbeeld bij cliënten met ernstige gedragsproblematiek. Jeltje: “Een psycholoog of een psychiater kijkt dan over onze schouder mee of het goed gaat. Of we er goed mee om gaan. Zo’n helicopterview is erg prettig, het houdt ons scherp. Dat is ook een voordeel van een kleinschalige locatie. Doordat je de cliënten goed kent, signaleer je dingen sneller en kun je hierop inspelen.”

Kleinschalig wonen is aan een opmars bezig in de zorg. Als medewerker in een kleinschalige locatie moet je multi-inzetbaar zijn. Diana. “Naast het verlenen van zorg moet je ook koken, schoonmaken, de telefoon opnemen en zelfs een lamp verwisselen. Je bent een manusje van alles. Het geeft mij veel voldoening. Als ik zie dat de cliënten genieten en plezier hebben, dan heb ik dat ook.”