Mei elkoar!

Bijzonder opleidingsconcept werpt zijn vruchten af

dinsdag 21 juli 2020

Twee jaar geleden ging een groep zij-instromers het avontuur aan: een opleiding tot Verzorgende IG bij Patyna. De eerste acht leerlingen zijn nu geslaagd. Allemaal blijven ze werkzaam als zorgkundige op de locaties Bonifatiushuis en Ielânen in Sneek.

De leerlingen zijn omgeschoold middels een bijzonder concept: leerlingenteams. Twee grotendeels zelfsturende teams, die vanaf de eerste dag meedraaiden in de zorg en één dag in de week naar school gingen. "Wat het concept zo bijzonder maakt is dat de leerlingen extra werden ingeroosterd", vertelt Joke Muizelaar, praktijkopleider bij Patyna. "Ze kregen daardoor de ruimte om te leren en te ontwikkelen, een optimaal leerklimaat. Bovendien zorgden deze extra handen voor meer aandacht voor de bewoners. Een win-win situatie dus!” De leerlingen werkten een jaar lang in het Bonifatiushuis of de Ielânen. Na het eerste jaar zijn ze van locatie gewisseld. “Ze hebben de ouderenzorg op deze manier in de volle breedte leren kennen.”

Eén van de geslaagde leerlingen is Willemien Westert. Ze is dolblij. “Jarenlang heb ik als verkoopster gewerkt. Daar miste ik op een gegeven moment de uitdaging. Toen kwam deze kans voorbij. Het werken met ouderen is heel leuk omdat je hun dag wat mooier kunt maken. Ook het contact met de bewoners en hun naasten vind ik heel waardevol. Het is vaak de laatste levensfase na een leven waarin ze veel konden naar een leven met beperkingen. Om er dan voor hen te zijn op een manier die zij graag willen is heel mooi. Ik vind het echt een prachtig beroep. De afgelopen twee jaar zijn voorbij gevlogen.”

Ook Wing-Yee Postma is geslaagd. Ze heeft nog geen seconde spijt gehad van haar carrièreswitch. “Ik wist niet dat het werken in de ouderenzorg zo leuk is! Ik heb ontzettend veel geleerd. Natuurlijk de basiszorg, maar ook verpleegtechnische handelingen, werken met verschillende hulpmiddelen, werken met het elektronisch cliëntendossier, intakegesprekken voeren met nieuwe bewoners en hun naasten en samenwerken met verschillende disciplines, zoals artsen en behandelaren.” Het werken en leren op twee verschillende locaties vond Wing-Yee erg leerzaam. “Elke locatie is anders en er wordt ook anders gewerkt, dit heeft mijn leerproces verrijkt. Ik ben erg blij dat ik in het leerlingenteam heb gezeten. We kwamen allemaal niet uit de zorg en we hadden steun aan elkaar.”

In het begin vond ze het wel lastig om weer te gaan leren, maar na een aantal maanden ging het haar steeds gemakkelijker af. “Dankzij de open houding, tijd en aandacht van mijn collega’s heb ik geleerd om een goede zorgkundige te zijn. Een compliment voor alle collega’s die me begeleid hebben de afgelopen twee jaar.” Ook Joke en haar collega’s kijken terug op een geslaagd traject. “Het doel van het traject was natuurlijk om onze eigen, nieuwe medewerkers op te leiden. En dat is gelukt. De leerlingen waren heel enthousiast en gemotiveerd, fantastisch om hen te begeleiden in hun ontwikkeling.”

Inmiddels zijn meerdere leerlingenteams gestart binnen Patyna. De verwachting is dat in februari 2021 weer een groep het diploma mag ontvangen.