Mei elkoar!

Bloemkamp wil Parkinson-expertise vergroten

donderdag 2 april 2020

De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte. Dit vraagt dat zorgmedewerkers voldoende kennis en kunde moeten hebben over deze ziekte. In woonzorgcentrum Bloemkamp in Bolsward is een speciaal Parkinson-team opgezet. En dat werpt zijn vruchten af.

Anderhalf jaar geleden werden de eerste stappen gezet. Teamleider Itte Schukken legt uit: “Het aantal mensen met Parkinson neemt toe. Een geneesmiddel is er helaas nog niet, maar met de juiste zorg kun je de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.” Medewerkers van Bloemkamp hebben een bezoek gebracht aan de Maartenshof in Groningen. Deze locatie van Zorggroep Groningen is gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Met een schat aan informatie keerden ze terug naar Bolsward.

“Er zijn veel factoren van invloed op het functioneren van iemand met Parkinson. Eén daarvan is het tijdstip van de medicatie. Medicijnen moeten op vaste momenten ingenomen worden. Maar ook de omgeving is belangrijk.” Aan het woord zijn verpleegkundigen Bettie de Boer en Jeannette Wijnja. In de Maartenshof kregen ze concrete tips. “Voor mensen met Parkinson is het belangrijk dat ze niet teveel prikkels krijgen. Kleuren spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol. Daarom zijn we aan de slag gegaan met de aankleding van de afdeling. De muren zijn geverfd met rustige kleuren en ook de gordijnen zijn vervangen. Ook kregen we een tip over het servies. Voor mensen met Parkinson is het moeilijk om kleuren van elkaar te onderscheiden. Daarom hebben we nu blauwe placemats en witte borden.”

Het Parkinsonteam van Bloemkamp wordt geschoold door een verpleegkundig consulent Parkinson van de Maartenshof. Tijdens de scholingen komt ook de omgang met Parkinson-cliënten aan bod. Bettie vertelt: “Als jij als medewerker een gehaaste indruk maakt, dan heeft dat meteen effect op het functioneren van de cliënt. Hier moet je dus rekening mee houden. Ook is het voor Parkinson-cliënten lastig om twee dingen tegelijk te doen. Maak je samen een wandeling, dan is tegelijkertijd een praatje maken dus niet handig. Met deze kennis kun je echt het verschil maken. En daar worden we heel enthousiast van!”

Wat ook belangrijk is voor deze doelgroep is bewegen. Daarom komt er wekelijks een danslerares in Bloemkamp, die gespecialiseerd is in Parkinson. “Het is zo mooi om te zien wat muziek met de cliënten doet. In een uurtje zie je ze soms helemaal veranderen.” Jeannette is in opleiding tot Parkinson-verpleegkundige. Naast haar werkzaamheden op de afdeling gaat ze wekelijks bij de cliënten langs om te kijken hoe het gaat en eventueel bij te stellen. Ook begeleidt ze collega’s. Binnenkort geven Jeannette en Bettie een scholing aan onder andere vrijwilligers, receptiemedewerkers en keukenpersoneel. “Zodat iedereen weet hoe om te gaan met deze specifieke doelgroep.”

Hoewel de symptomen van Parkinson over het algemeen hetzelfde zijn ervaart iedere cliënt het weer anders. Juist dat maakt het werk voor Bettie en Jeannette zo bijzonder. “Als medewerker moet je meegaan in de beweging van de bewoner. Het is iedere keer weer de uitdaging om de puzzel op te lossen.”

Bloemkamp is aangesloten bij Parkinsonnet, een landelijk netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson. Daarnaast organiseert Bloemkamp vijf keer per jaar, in samenwerking met de Parkinsonvereniging, Parkinson Café. Het doel van Parkinson Café is het leveren van informatie door deskundigen en het uitwisselen van ervaringen van Parkinson-cliënten en hun mantelzorger(s).