Mei elkoar!

Boek en expositie 'Gewoan Minsken'

donderdag 24 september 2020

Mensen met dementie zijn meer dan alleen hun ziekte. Om dit te laten zien hebben Lucie Groenendal en Susan Konst portretten gemaakt van mensen, die verbonden zijn aan de Ielânen in Sneek. Niet alleen van de mensen, die er wonen, maar ook van de mensen, die er werken, familieleden en vrijwilligers. Alle portretten zijn gebundeld in een boek én er is een expositie.

Susan werkt als verpleegkundig specialist en heeft daarnaast een eigen schrijfbureau. Lucie werkt als GZ-psycholoog in de Ielânen en maakt figuratief werk van verschillende materialen. Twee jaar geleden ontstond het idee om ‘de mens achter de dementie’ vast te leggen in woord en beeld. Susan: “Mensen met dementie zijn meer dan alleen hun ziekte. Achter ieder persoon schuilt een verhaal. Dit wilden we graag vastleggen. Lucie in beeld en ik in woorden.”

Meer dan anderhalf jaar zijn Lucie en Susan (ze kennen elkaar al van jongs af aan, red.) bezig geweest. En dat allemaal naast hun eigen werk. Susan voerde gesprekken en liep rond op de afdelingen om te observeren wat er gebeurt. Lucie heeft iedereen geportretteerd op een manier, die bij hem of haar past. “Sommige mensen zijn zó sprekend, dat wilde ik vangen en vormgeven. Hiervoor heb ik verschillende materialen gebruikt, zoals verf, wol, vilt en katoen.”

Er waren bijzondere ontmoetingen bij. Zo had Susan een gesprek met een echtgenoot van een bewoner met dementie. “Hij draagt een groot verdriet met zich mee. Ik merkte dat hij het fijn vond om er met mij over te praten. Toen ik hem het verhaal liet lezen, zei hij: “Ik lees mijn eigen verhaal en de tranen staan in mijn ogen.” Ook de gesprekken met een 90-jarige man maakten indruk. “Ondanks zijn hoge leeftijd had hij een duidelijke visie op de hedendaagse zorg en de wereld om zich heen. Ik heb hem twee keer gesproken. Inmiddels is hij overleden. Een monumentale man.”

Het resultaat van anderhalf jaar werk is een boek vol verhalen, gedichten, gedachtes en foto’s van de kunstwerken. Volgens Lucie had het boek nog dikker kunnen zijn, want er zijn nog veel meer verhalen om te vertellen. Ze krijgen hele leuke reacties op het boek. “Familieleden waarderen het bijvoorbeeld heel erg dat hun naaste wordt neergezet zoals hij of zij was. En niet als iemand met dementie.”

Zelf zijn Lucie en Susan ook trots op het eindresultaat. “Het was heel leuk om eens op een andere manier naar mensen te kijken.” Het boek ‘Gewoan Minsken’ is te koop bij de receptie van de Ielânen. Belangstellenden kunnen ook een mailtje sturen naar Susan: skonst63@gmail.com.

Expositie van de kunstwerken

De kunstwerken, die Lucie heeft gemaakt, zijn de komende maanden te zien in de Ielânen. Vanwege het coronavirus is de expositie niet vrij toegankelijk. Daarom zijn de kunstwerken ook online te bekijken.