Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Broeder Ton deelt zijn zorgen

donderdag 7 februari 2019

Ton Visser werkt op de revalidatieafdeling van woonzorg- en behandelcentrum Bloemkamp in Bolsward. Tijdens zijn werk maakt hij mooie en bijzondere momenten mee. Sinds kort deelt hij deze momenten via een eigen pagina op Facebook.

Het begon allemaal met een opmerking van één van de revalidanten. Tijdens het aankleden hielp Ton een vrouwelijke revalidant met haar bh. Het was een ouderwetse bh met zes sluitingen. “Je kunt wel zien dat je dit niet iedere dag doet”, zei ze. Daar moest Ton ontzettend om lachen. Hij deelde deze uitspraak op zijn eigen Facebook-pagina. Daar kreeg hij zulke leuke reacties op, dat Ton besloot een nieuwe Facebookpagina aan te maken om de leuke dingen van zijn werk te laten zien: Broeder Ton deelt zijn zorgen.

“Mensen hebben vaak een heel ander beeld van de ouderenzorg. Ze denken bijvoorbeeld aan billen wassen, terwijl de ouderenzorg zoveel meer is dan dat. Zelf werk ik al meer dan 20 jaar op de revalidatie-afdeling. Bij ons komen voornamelijk mensen revalideren, die getroffen zijn door een CVA. Soms moeten ze bepaalde handelingen opnieuw aanleren. Ze moeten bijvoorbeeld met links leren eten, omdat hun rechterzijde verlamd is. Ook hadden we een keer een revalidant die bijna niet meer kon praten door de CVA. We zijn toen met hem gaan zingen. Uiteindelijk kon deze meneer weer praten. Ik vind het heel bijzonder om mensen hierbij te mogen begeleiden. Als ik dan voortuitgang zie, dan raakt dat mij.”

Natuurlijk zijn er tranen, maar er is ook ruimte voor vrolijkheid. “De revalidanten liggen niet voor hun plezier bij ons, maar je moet wel plezier hebben, vind ik. Laatst nam ik een sneeuwbal mee. Ik gaf de sneeuwbal aan een revalidant om mee te gooien. Hij vond het prachtig. Deze momenten deel ik dan weer op mijn Facebook-pagina. Het gaat mij niet om de duimpjes en de hartjes. Wat ik met mijn pagina wil bereiken, is dat de gezondheidszorg op een positieve manier in beeld gebracht wordt.”

Op de revalidatie-afdeling van Bloemkamp verblijven mensen ongeveer twee maanden. Daarna keren de meeste mensen weer terug naar huis. “Onlangs hadden wij een meneer op de revalidatie-afdeling. Tijdens de revalidatie kwam zijn 9-jarige kleindochter een keer op bezoek. Ik vroeg aan hem of hij goed zou vinden als ik haar erbij haalde om mee te helpen. Dat vond hij prima. Ze mocht op de knop drukken van de tillift. Dit ging natuurlijk goed. Ik zei tegen haar dat ze wellicht in de toekomst ook dit vak in zou kunnen gaan, want het werken met oudere mensen is prachtig om te doen. Toen haar opa weer naar huis mocht kreeg ik een tekening. Dag Ton. Bedankt dat je voor mijn opa wilde zorgen. Ik kom daar ook werken. Daar krijg je toch een brok van in je keel? Ik zou het geweldig vinden als ze over een jaar of 10 bij ons komt stagelopen. Dan zal deze tekening vast weer boven water komen.”