Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Buddy-project zorgt voor mooie verbindingen

Meneer Hubner woont in woonzorgcentrum Frittemahof in Sneek. Iedere dinsdagochtend gaat hij naar het houtbewerken in woonzorgcentrum Dr. Wumkeshûs. Jesse (19) gaat met hem mee. Via het buddy-project van de stichting Sociaal Goud zijn ze aan elkaar gekoppeld.

Jesse zit in het laatste jaar van de opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening op het Friesland College in Leeuwarden. Hij zocht een stageplaats en kwam terecht bij de stichting Sociaal Goud. Jesse: “Tijdens een eerdere stage in een verzorgingshuis zag ik dat er veel eenzaamheid is onder ouderen. Dit raakte me en dus heb ik me aangemeld bij de stichting Sociaal Goud.”

Een goede match is belangrijk. Daarom volgde eerst een kennismakingsgesprek bij de stichting Sociaal Goud. Jesse werd vervolgens gekoppeld aan meneer Hubner. Sinds enkele weken begeleidt Jesse meneer Hubner naar het houtbewerken. Jesse: “Rond 09.00 uur ben ik in Frittemahof. Ik help meneer met het aantrekken van de jas en dan gaan we met de taxi naar het Dr. Wumkeshûs. Tijdens het houtbewerken help ik als het nodig is. Ik heb zelf ook wel iets met techniek. En we kletsen gezellig samen. Na anderhalf uur zit het houtbewerken erop en gaan we weer met de taxi terug naar Frittemahof.”

Beide genieten ontzettend van het wekelijkse uitje. Jesse: “Ook al is het maar één ochtend per week, ik merk dat meneer het heel erg waardeert dat ik met hem meega. Het zou toch jammer zijn als meneer niet meer naar het houtbewerken kan? En ik doe het met veel plezier.” Meneer Hubner is blij met Jesse. “Ik ben graag met mijn handen bezig. Vroeger was ik constructiebankwerker. Maar door mijn beperking kan ik onder andere mijn linkerhand niet meer gebruiken. Jesse is een goede hulp.” Het houtbewerken bevalt meneer Hubner wel. “Ik vind het erg leuk om te doen. Anders zit ik maar een beetje voor me uit te staren in mijn appartement. Het uitje met Jesse is voor mij een fijne onderbreking van de dag.” En dat is waar Jesse het voor doet. “Mijn dag is geslaagd als ik meneer een blij gevoel kan geven.”

Over Stichting Sociaal Goud

Stichting Sociaal Goud draagt bij aan het welzijn van ouderen en wil de eenzaamheid onder ouderen verminderen. De stichting is gestart in de gemeente De Fryske Marren en is sinds oktober ook actief in Sneek. Het buddy-project is een succes. In Sneek zijn in korte tijd al meer dan 40 matches gemaakt tussen een oudere en een buddy en de vraag groeit nog steeds.

De visie van stichting Sociaal Goud sluit aan bij de visie van woonzorgcentrum Frittemahof: iedere cliënt zijn eigen talent. “Er worden genoeg groepsactiviteiten georganiseerd, maar we willen ook graag inspelen op individuele wensen,“ vertelt teamleider Marijke Hoekstra. “Met het buddy-project van de stichting Sociaal Goud proberen we welzijn op maat te bieden.”