Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Dagcentrum is het uitje van de week

woensdag 3 april 2019

Het is maandagmiddag. De zon schijnt door de ramen van woonzorgcentrum Avondrust in Makkum. In dagcentrum Dyksicht hangt een gezellige sfeer. Er wordt gekletst, koffie gedronken en een spelletje gespeeld. Het dagcentrum heeft een belangrijke functie in Makkum.

Het dagcentrum is bedoeld voor ouderen, die zelfstandig wonen, maar behoefte hebben aan structuur of gezelschap, vertelt medewerker welzijn Mireille Galema-Yedema, “Het dagcentrum is drie dagen per week open van 10.00 - 16.00 uur. We beginnen de dag altijd met een kopje koffie en een praatje. Daarna kiezen de cliënten wat ze graag willen doen. Iedereen wordt door vrijwilligers met de Patyna-bus opgehaald en weer thuisgebracht. En tussen de middag eten we met elkaar een warme maaltijd in het restaurant van Avondrust.”

Eén van de cliënten, die het dagcentrum bezoekt, is mevrouw Hellinga (86) uit Makkum. Al zes jaar komt ze drie keer per week naar de dagbesteding. Eerst was ze een beetje sceptisch, maar na een proefperiode van zes weken is ze niet meer weggegaan. "Ik miste de sociale contacten. Ik heb wel een vogeltje, maar dat vogeltje praat niet terug. Hier heb ik wat aanspraak. Bovendien doen we leuke dingen. Naar het tuincentrum in Witmarsum, de schapenboerderij of de Action. Maar we zitten ook wel eens op de boulevard in Makkum met een kopje koffie en een gebakje, heerlijk!"

In het dagcentrum wordt lief en leed met elkaar gedeeld. "Als iemand ziek is, dan zorgen we samen voor een bloemetje of maken we een kaart", vertelt Mireille. "Laatst was iemand jarig. Ze kon daarom niet naar de dagbesteding komen. We hebben haar toen gebeld en met z'n allen voor haar gezongen. Prachtig, vond ze dat. Maar ook als een cliënt van de dagbesteding komt te overlijden, staan we hier met elkaar bij stil. Ja, ze hebben hier veel steun aan elkaar.” Ook nabestaanden van cliënten hebben warme gevoelens bij het dagcentrum. “Us mem heeft het hier altijd zo fijn gehad, hoor ik dan. Of ze schenken spulletjes aan het dagcentrum. Voor ons zijn dat waardevolle herinneringen."

Volgens Mireille is het dagcentrum een uitkomst voor ouderen, die anders tussen wal en schip zouden raken. Dat vindt ook mevrouw Dijkstra (88) uit Makkum. "Ik kom hier al vier jaar. Andere afspraken plan ik zoveel mogelijk om de dagbesteding heen." Vrije dagen vindt mevrouw Dijkstra moeilijk. "Ik kan niet zo goed meer zien en ik loop achter een rollator. Hierdoor wordt de wereld steeds kleiner. Het dagcentrum is echt mijn uitstapje."