Mei elkoar!

Een nieuw thuis in De Waterman

woensdag 29 januari 2020

Sinds een half jaar woont de moeder van Anneke Hofstra in De Waterman, een kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie in Sneek. Na een moeilijke start is haar moeder helemaal opgebloeid. “Ze voelt zich thuis in De Waterman en dat is erg fijn.”

Zo’n drieënhalf jaar geleden merkte Anneke aan haar moeder dat er iets aan de hand was. Het bleek Alzheimer te zijn. “Met thuiszorg en tafeltje dekje kon mijn moeder nog een tijdje thuis blijven wonen. Wel hadden we haar alvast ingeschreven voor De Waterman. Redelijk snel, en ook wel onverwacht, kregen we bericht dat er een appartement vrij kwam in De Waterman. Mijn moeder wilde niet; ze vond dat ze zichzelf nog prima kon redden. Maar het was niet meer vertrouwd.”

Na een rondleiding in De Waterman waren Anneke en haar zussen zó enthousiast (mooi appartement, grote huiskamers) dat ze besloten de verhuizing door te zetten. “In het begin was mijn moeder heel verdrietig en daar voelden wij ons erg rot over. We hebben zelfs nog overwogen om alles terug te draaien. Het is heel moeilijk om je moeder verdrietig te zien en te horen dat ze graag naar huis wil. Gelukkig voelt ze zich hier nu thuis en dat is erg fijn.” Dat haar nieuwe appartement zoveel mogelijk lijkt op thuis hielp zeker ook mee. “Voordat mijn moeder hier kwam wonen was de muur al geschilderd in dezelfde kleur als in haar oude huis. Vervolgens hebben wij haar meubels zoveel mogelijk op dezelfde plek gezet. Ook haar vogeltje mocht mee. Dat vonden we wel belangrijk.”

Anneke is vol lof over De Waterman. “Ik vind het een unieke locatie. Doordat het kleinschalig is, is er veel aandacht voor de bewoners. De medewerkers maken altijd even tijd voor een praatje. Ook met de activiteiten wordt er heel erg rekening gehouden met wat iemand kan en leuk vindt. Mijn moeder vindt het bijvoorbeeld leuk om met haar handen bezig te zijn. Vroeger was ze altijd aan het breien, maar dat lukt niet meer zo goed. Laatst had ze voor ons allemaal een kaart gemaakt. Zo leuk dat ze dit doen. Ook de zorg is top, en dat er vers gekookt wordt, vind ik ook een plus. De bewoners worden zoveel mogelijk geactiveerd om mee te helpen bij het koken. Ik moet zeggen, het ruikt altijd erg lekker in de huiskamer. Maar ook bij de andere huishoudelijke klusjes worden ze betrokken.”

De verhuizing van haar moeder naar De Waterman zorgde ook voor rust in het leven van Anneke. “Ik woonde bij mijn moeder in de buurt en ging iedere dag bij haar langs. Daarnaast belde ze me soms wel vijf keer per dag. Ze wist dan niet meer dat ze al gebeld had. Nu ze in De Waterman woont maken wij ons minder zorgen omdat we weten dat ze in goede handen is. We komen regelmatig op bezoek en als we weer weg gaan, dan laten we haar altijd met een gerust hart achter. Mijn zus en ik hebben voor de grap al gezegd: laten wij ons ook alvast inschrijven, haha.”