Mei elkoar!

Herinneringsboek over de Ielânen

donderdag 25 april 2019

Op 8 mei 2019 is het precies veertig jaar geleden dat woonzorg- en behandelcentrum Ielânen aan de Harste in Sneek officieel werd geopend. Herman Walstra, bewoner van de Ielânen, en vrijwilliger Roelof Heida hebben samen een prachtig boek gemaakt over de Ielânen. In woord en beeld nemen zij de lezer mee in de rijke historie.

Herman woont sinds 2012 in de Ielânen. Door de ziekte MS zit hij in een rolstoel en kan hij alleen zijn hoofd bewegen. Maar dat weerhoudt hem er niet van om allerlei activiteiten te organiseren voor zijn medebewoners. Drie jaar geleden vroeg hij Roelof, zijn steun en toeverlaat, om samen met hem een herinneringsboek te maken over de Ielânen. Hoe meer verhalen ze tegenkwamen, hoe enthousiaster ze werden!

“De Ielânen is destijds ontstaan vanuit het Gereformeerd Verpleeghuis”, vertelt Roelof. “In dit pand is nu de bibliotheek van Sneek gevestigd. Het Gereformeerd Verpleeghuis wilde graag uitbreiden, maar op de huidige plek was geen ruimte. Daarom werd uitgeweken naar de Harste.” De geschiedenis van het Gereformeerd Verpleeghuis komt in het boek uitgebreid aan de orde. Bijzonder is de lijst met namen van Snekers, die in het Gereformeerd Verpleeghuis zijn geboren. Herman: “Ik had een oproep geplaatst op de Facebook-pagina “Su het it weest”. Meer dan 300 reacties kreeg ik op deze oproep! Ik kreeg zelfs geboortekaartjes toegestuurd. Dat vond ik zo leuk, dat er ook een paar geboortekaartjes in het boek staan.” Roelof vertelt nog een feitje over het Gereformeerd Verpleeghuis: “Tijdens de oorlog zaten er Joden ondergedoken in het Gereformeerd Verpleeghuis. Door zich voor te doen als patiënt of medewerker wisten ze te overleven. Erg interessant!”

Herman en Roelof hebben veel hulp gehad, onder andere van (oud-)medewerkers van de Ielânen en de Vereniging Historisch Sneek. Roelof: “Als we interessante informatie tegenkwamen, dan probeerden we er een foto bij te zoeken. Kwamen we een mooie foto tegen, dan gingen we op zoek naar informatie. Het boek had nog veel dikker kunnen zijn, zoveel is er over de Ielânen te vertellen. We hebben gekozen voor de leukste verhalen.” Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over hoe het was, het tweede deel over hoe het nu is. Herman: “In het tweede deel geven we door middel van 120 foto’s een rondleiding door de huidige Ielânen. Alle foto’s zijn gemaakt door een vrijwilliger.”

Herman is heel blij met het eindresultaat. “Toen Roelof mij het boek voor het eerst liet zien, kreeg ik tranen in mijn ogen en kippenvel over mijn hele lichaam. Het boek is nog mooier geworden dan ik had verwacht. Ik wilde graag een boek maken en dankzij Roelof is dat gelukt.” Roelof heeft de smaak inmiddels te pakken en gaat nog even door. “Alles wat we hebben verzameld wil ik digitaliseren. Er is zoveel moois bewaard gebleven, het zou zonde zijn als dit verdwijnt.”

Signeersessie

Op zaterdag 18 mei gaan Herman en Roelof terug naar de plek waar het allemaal begon, de bibliotheek van Sneek. Tussen 14.00 - 16.00 uur is er de mogelijkheid om het boek te kopen en te laten signeren door Herman. De kosten van het boek zijn € 15,00.