Mei elkoar!

Het gevoel van thuis bij De Schutse

donderdag 15 augustus 2019

De verhuizing van een familielid naar een woonvoorziening is ingrijpend. Het zorgt voor veel verschillende emoties. Verdriet, opluchting, maar ook schuldgevoel. “Had ik de zorg echt niet langer thuis vol kunnen houden?” Al deze gevoelens zijn heel begrijpelijk en normaal. “Het is nooit leuk als je uit je eigen omgeving weg moet’’, vertelt mevrouw de Voogd (73). “Gelukkig voelt het in De Schutse ook als thuis.”

Sinds december 2017 woont haar man, meneer de Voogd, in De Schutse. Dit is een kleinschalige woonvoorziening midden in het hart van Lemmer. Dat is ook de reden dat ze voor deze locatie hebben gekozen. “Het is vlakbij het dorp. Geregeld gaan we samen even een ijsje eten of een terrasje pakken. Zo blijf je midden in het leven staan’’, aldus mevrouw de Voogd. “Ik woon hier vlakbij en ik kan lopend of op de fiets mijn man bezoeken. Ik kom hier alle dagen.’’

In De Schutse wonen 18 ouderen met een lichamelijk aandoening of dementie. Ze krijgen professionele ondersteuning van een klein team van medewerkers. “Omdat het zo kleinschalig is, leer je iedereen snel kennen. De medewerkers zijn ontzettend vriendelijk en maken altijd wel even een praatje. Het is fijn dat er bekende gezichten zijn. Je bouwt dan samen echt een band op. We zijn één grote familie geworden. Je leeft ook mee met de andere bewoners. Dat voelt goed. Vorig jaar waren we 50 jaar getrouwd. Alles werd versierd in de huiskamer en we kregen mooie bloemen.”

Alle huishoudelijke taken, zoals koken, schoonmaken, boodschappen en de was, doen de medewerkers zelf en waar mogelijk samen met de bewoners. “De bewoners kunnen hier meehelpen met eten klaarmaken. Er wordt heerlijk gekookt met verse ingrediënten. Ook kunnen ze tuinieren in de binnentuin. Je kunt zo je eigen gebruiken meenemen. Laatst wilde een bewoner nog graag een keer uit eten, en dan wordt dat geregeld. Er kan hier echt heel veel. Een paar keer in de week wordt er ook wat georganiseerd door de activiteitenbegeleidster. We hebben wel eens een boottocht gemaakt en laatst hadden we een barbecue. De familie mag dan ook meedoen. Hartstikke leuk.”

In De Schutse doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat de bewoners zich thuis voelen. De wens van de bewoner staat centraal. Toch was het in het begin wel even wennen voor meneer de Voogd. “Mijn man vond het niet leuk om te moeten verhuizen. Hij miste zijn vertrouwde omgeving. Het heeft even tijd nodig gehad, maar nu voelt hij zich hier echt thuis. Hij heeft een fijne eigen kamer met eigen spullen. Dat voelt vertrouwd. Ook voor mijzelf was het wennen. De rol van echtgenoot was de laatste jaren al meer veranderd in die van verzorger. Dit was heel intensief. Op het laatst durfde ik haast niet meer van huis te gaan. Bang dat hij zou vallen. De verhuizing heeft mij rust gebracht, zeker nu hij in goede handen is.”