Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Houtbewerking zit meneer Tolsma in het bloed

woensdag 4 december 2019

Geef meneer Tolsma (92) een stuk hout en hij maakt er de mooiste dingen van. In woonzorgcentrum Avondrust, waar meneer Tolsma sinds enkele jaren woont, zijn ze heel blij met zijn creaties. Maar ook buiten Makkum gaat zijn talent inmiddels als een lopend vuurtje.

Houtbewerking zit meneer Tolsma, geboren en getogen in Arum, in het bloed. Al op jonge leeftijd is
hij met hout in de weer. “Toen nog met een broodmes, want meer was er in die tijd niet.” Na de lagere school gaat hij naar de ambachtsschool in Harlingen. Op 16-jarige leeftijd haalt hij zijn diploma en mag hij aan de slag als timmerman. “Dat was een hele mooie tijd, ondanks dat er door de oorlog weinig hout voorhanden was.” In de jaren ’60 maakt meneer Tolsma de overstap naar de tuinbouw. Twintig jaar lang verbouwt hij groentes. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en hij pakt zijn oude hobby weer op. “In de schuur achter ons huis ging ik houten speelgoed maken. Ja, mijn kinderen en kleinkinderen waren erg blij met mij”, grapt hij.

Toen zijn vrouw ziek werd nam meneer Tolsma de taak van mantelzorger op zich. “Dit was fijn om te kunnen doen, maar ook erg zwaar. Op de twee dagen dat mijn vrouw naar de dagbesteding ging had ik even tijd voor mezelf en kon ik lekker klussen. Vijf jaar lang heb ik voor mijn vrouw gezorgd, maar op een gegeven moment houd je dat niet meer vol en zijn we verhuisd naar Avondrust. Vorig jaar is ze overleden.” Het toeval wilde dat één van zijn zoons een huis had gekocht in Arum met een grote schuur erbij. Dit werd het domein van meneer Tolsma. “Het had zo moeten zijn denk ik. Drie keer per week ga ik hier met de taxi naartoe. Daar kijk ik altijd erg naar uit.”

Zijn talent voor houtbewerking blijft niet onopgemerkt. Zo kwam vanuit de dagbesteding van Avondrust de vraag of hij een knikkerbak wilde maken. “Een soort flipperkast. Bij dit spel schiet je de knikkers met een veer de knikkerbak in. In de knikkerbak zijn velden met punten. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk punten scoort.” Een medewerker van de dagbesteding plaatste een foto van de knikkerbak op Facebook. “Van verschillende mensen kreeg ik toen de vraag of ik voor hen ook zo’n knikkerbak wilde maken. Inmiddels heb ik al zeven knikkerbakken gemaakt.” Naast de knikkerbak heeft de dagbesteding ook een ballenbak en een kleurendobbelspel van meneer Tolsma gekregen. Ook maakt hij prijsjes voor de bingo in Avondrust. “Ik vind het leuk om mensen blij te maken met de dingen die ik maak en ik voel me bevoorrecht dat ik dit op mijn leeftijd nog kan doen.”