Mei elkoar!

Iedereen zou iemand als Rick in huis moeten hebben

dinsdag 4 februari 2020

Een tijd lang was Rick Henstra (22) op zoek naar een antwoord op de volgende vraag: welk beroep past bij mij? Een half jaar geleden koos hij voor de ouderenzorg. Nu loopt hij met veel plezier stage in woonzorgcentrum Nij Dekama in Weidum.

Op 18-jarige leeftijd haalde Rick het diploma Marketing & Communicatie, maar al tijdens de opleiding wist Rick dat zijn toekomst elders lag. “Een kantoorbaan is niets voor mij. Ik kan niet stilzitten en wil graag iets voor een ander betekenen.” Omdat Rick niet zo goed wist wat hij precies wilde, ging hij in een winkel werken. Drie jaar lang werkte Rick in verschillende winkels. Toen kwam hij op Facebook een oproep tegen van Patyna. De zorgorganisatie was op zoek naar vakantiewerkers. Rick besloot te reageren en mocht in Nij Dekama komen. “Na een week voelde ik me al thuis. Ik had gelijk een klik met de bewoners. We gingen koffie drinken, spelletjes doen, wandelen en fietsen op de duofiets.”

Toen het vakantiewerk erop zat, mocht Rick in Nij Dekama blijven. Eerst als woonondersteuner en al snel liep hij ook mee in de zorg. En dat zonder enige kennis of ervaring. “Ik vind het leuk om bij bewoners langs te gaan, ze te helpen bij het wassen en aankleden of gewoon voor de gezelligheid als ik zie dat iemand eenzaam is.” Rick doet graag iets extra’s voor de bewoners. “Als er geen activiteit is, dan verzin ik zelf iets. Ik bak bijvoorbeeld graag voor de bewoners. Ik heb al een paar keer koekjes gemaakt. Bakken deed ik nooit; dat is een hobby op het werk geworden.” Laatst nam Rick een gourmetstel mee om hamburgers te bakken voor het hele huis. “Ik dacht: wat krijgen de bewoners niet vaak? En wat vinden ze lekker? De bewoners vonden het prachtig en dat is waar ik het voor doe. Een lach op hun gezichten toveren.” Ook met oud en nieuw had Rick een verrassing voor hen in petto. “De meeste bewoners maken oud en nieuw niet bewust mee, liggen voor 00.00 uur al in bed. Daarom had ik wat siervuurwerk gekocht en dat ik heb ik ‘s middags voor het raam van het restaurant, waar de meeste bewoners zaten, afgestoken. Ze begonnen zelfs te applaudisseren. Dat is toch mooi? Dat je iemand met zoiets kleins kunt opvrolijken. Ja, ik organiseer graag iets voor de bewoners.”

In februari begint Rick met de tweejarige mbo-opleiding maatschappelijk verzorgende ig aan de ROC Friese Poort in Leeuwarden. “Hier heb ik heel veel zin in. Het zorgzame heeft er blijkbaar altijd al ingezeten. Het moest er alleen even uitkomen. Ik werk hier nu een half jaar, maar het voelt als tien jaar. Ik ga iedere dag weer met plezier naar het werk.” Zijn collega’s zijn erg blij met Rick. Collega Anouk verwoordt het als volgt: “Iedereen zou iemand als Rick in huis moeten hebben.”