Mei elkoar!

Interne verbouwing Dr. Wumkeshûs van start

dinsdag 20 april 2021

Woonzorgcentrum Dr. Wumkeshûs in Sneek staat de komende maanden in het teken van een grote interne verbouwing. Verspreid over de drie verdiepingen worden vier nieuwe huiskamers gecreëerd. De werkzaamheden starten begin mei.  

Met de verbouw speelt het Dr. Wumkeshûs in op de toekomst. Teamleider Sieto Boonstra van het Dr. Wumkeshûs legt uit. “De mensen, die bij ons komen wonen, hebben een steeds complexere zorgvraag. Om goede zorg te kunnen bieden is het belangrijk dat de medewerkers de bewoners goed kennen zodat ze precies weten wat de bewoners nodig hebben. Daarom maken we de omslag naar kleinschaligheid. De bewoners zijn opgedeeld in zeven groepen van ongeveer 11 á 12 bewoners. Na de verbouw heeft iedere groep een gezamenlijke huiskamer waar de bewoners, als ze dat willen, de dag door kunnen brengen. Op iedere groep werkt bovendien een vast team van medewerkers, die met elkaar de zorg verlenen aan de bewoners.”

De verbouw vindt plaats in drie etappes. De begane grond is als eerste aan de beurt. “Hier is al één huiskamer. Er wordt een tweede huiskamer bijgemaakt in een deel van het restaurant. Het overige deel blijft restaurant waar de bewoners ook kunnen eten. Daarna volgt de tweede etage. De tweede etage heeft op dit moment één huiskamer. Er wordt een tweede huiskamer gemaakt door twee appartementen samen te voegen. Ten slotte de eerste etage. Hier worden vier appartementen samengevoegd tot twee huiskamers. Ook hier is al een huiskamer.”

Als alles volgens planning verloopt zijn alle huiskamers in het derde kwartaal van dit jaar klaar. Wat ook nieuw zal zijn, is een fitnessruimte op de begane grond. “Beweging is goed voor lichaam en geest, helemaal als je ouder wordt. Daarom hebben we besloten om tegelijkertijd met de verbouw een ruimte te creëren waar de bewoners op hun eigen niveau kunnen bewegen. Zo blijven ze lichamelijk en mentaal fitter en het is ook een vorm van dagbesteding waar ze anderen ontmoeten.” Ook de entree en de binnentuin krijgen een andere uitstraling.

Het zal even wennen zijn, de omslag naar kleinschaligheid. Het betekent namelijk dat de zorg om de bewoner heen georganiseerd wordt. Dit vraagt een andere manier van werken. Hoe dit in de praktijk vorm gaat krijgen, gaan de medewerkers de komende tijd met elkaar ontdekken. Ook de bewoners, de familieleden en de vrijwilligers zullen hierbij betrokken worden. “Een voorbeeld is het aanbieden van de activiteiten. In principe worden de activiteiten in de huiskamers aangeboden. Maar als er vraag is naar grote activiteiten voor het hele huis, dan kan dat natuurlijk altijd.”

Na de verbouw is het Dr. Wumkeshûs klaar voor de toekomst. “Op dit moment wonen er ongeveer 90 bewoners in het Dr. Wumkeshûs. Alle bewoners hebben een eigen appartement. De verbouw maakt het mogelijk dat deze bewoners in het Dr. Wumkeshûs kunnen blijven wonen, ook als de zorgvraag complexer wordt. Ze hoeven dan niet te verhuizen. Dat geeft een fijn gevoel.”