Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Jonge meid zet zich in voor ouderen

maandag 6 augustus 2018

Dominique Takes is nog maar twaalf jaar oud en nu al een bekend gezicht in de wijk Stadsfenne in Sneek. Ze verveelt zich nooit. Van buiten spelen in de wijk, tot judoën of woordzoekers maken, ze doet het allemaal graag. Naast al deze activiteiten zet ze zich graag in voor anderen. Dominique zag dat ouderen wel hulp konden gebruiken en besloot dat ze zich graag in wilde zetten voor de bewoners van woonzorgcentrum Frittemahof in Sneek.

Desiree Westerink, moeder van Dominique vertelt: “Dominique vroeg vorig jaar aan mij of ze de ouderen mocht helpen in woonzorgcentrum Frittemahof. Ze wilde bijvoorbeeld graag boodschappen doen voor de ouderen. Ik vond dit een prachtig idee en heb gezegd dat ze dit zelf wel kon vragen bij Frittemahof.”

Hier bleef het niet bij, want Dominique wilde dolgraag de bewoners helpen in Frittemahof. “Toen Dominique tijdens een wandeling door de wijk opnieuw begon over het helpen van ouderen, zijn we samen naar binnen gelopen in Frittemahof om te vragen of ze mocht helpen. “De medewerkers van Frittemahof reageerden erg positief op het idee van Dominique om vrijwilligerswerk te doen. Er werd direct een afspraak gemaakt om te kijken naar de mogelijkheden.”

Sinds het najaar van 2017 is Dominique wekelijks op woensdagmiddag in Frittemahof te vinden. Ze wandelt met de bewoners, helpt ze met (hersen)gymnastiek of maakt een gezellig praatje. “Ik vind het altijd erg leuk om met de bewoners te gaan wandelen of even te praten”, zegt Dominique. Tijdens het wandelen vertelt Dominique graag van alles over de wijk waar ze is opgegroeid, over school of de groene band die ze heeft gehaald met judo.

Dominique is de jongste vrijwilliger in Frittemahof. “Ze heeft enorm veel plezier in het vrijwilligerswerk. De woensdagmiddag is echt de vaste middag, Dominique vergeet nooit om naar Frittemahof te gaan”, aldus Desiree. “Het is erg fijn en bijzonder dat deze jonge en vrolijke meid zich in wil zetten voor ouderen”, aldus activiteitenbegeleider Anita Griffioen. “De bewoners zijn dol op Dominique. Ze is spontaan en heeft een erg open uitstraling. Ze is gezellig, vrolijk en behulpzaam en dat spreekt de mensen aan. Dominique heeft een bijzonder effect op de bewoners, één van de bewoners met dementie is vaak wat bozig, maar als ze Dominique ziet wordt ze vrolijk.” Dominique weet precies wat ze moet doen in Frittemahof. “Ik heb haar één keer uitgelegd hoe ze de bewoners het beste met de rolstoel de stoep op kon rijden en dat heeft ze direct onthouden”, aldus Anita.

Naast oog voor ouderen, heeft Dominique ook oog voor andere mensen en dieren in haar omgeving. Zo heeft ze tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers in Frittemahof een bloemstukje gemaakt voor haar buschauffeur en helpt ze in haar vrije tijd ook graag even bij de kleuters bij de tussenschoolse opvang. “De kleuters komen altijd gezellig bij me op schoot zitten, dat vind ik gezellig."