Mei elkoar!

Jongeren zijn de medewerkers van de toekomst

woensdag 12 februari 2020

Ervaren hoe het is om te leven met beperkingen en verpleegtechnische handelingen uitvoeren. Zorgorganisatie Patyna heeft een speciaal lesprogramma ontwikkeld om jongeren kennis te laten maken met de ouderenzorg: Patyna Xperience. In januari waren medewerkers van Patyna te gast bij CSG Bogerman in Balk.

Joke Muizelaar is praktijkopleider bij Patyna en vertelt waarom het zo belangrijk is om jongeren kennis te laten maken met de ouderenzorg. “Jongeren zijn de medewerkers van de toekomst.” Joke is samen met haar collega’s de spil tussen de zorgorganisatie en het onderwijs. “Om jongeren warm te maken voor de ouderenzorg zetten we zoveel mogelijk de deuren open. Vaak hebben jongeren een heel ander beeld van de ouderenzorg. Door de samenwerking te zoeken willen we dit beeld veranderen.” Voorbeelden van activiteiten zijn de maatschappelijke stages en de verschillende projecten op locatie. “Het is belangrijk om mee te bewegen met de veranderingen en de toekomst. Door gezamenlijk activiteiten te organiseren proberen we jongeren te ‘triggeren’ voor de ouderenzorg te kiezen.”

Bij de Patyna Xperience staat beleving centraal. Joke: “De jongeren leren bijvoorbeeld injecteren, bloeddruk meten en bloedsuiker prikken. Ook leren ze hoe het is om te leven met beperkingen, zoals slechtziendheid of een verlamming. Dit bootsen we na met speciale brillen en gewichten.” Dat laatste vonden de leerlingen vooral ‘erg zwaar’. “Ik vond het nu wel grappig, maar als ik dit elke dag zou hebben, dan zou ik daar wel moe van worden, vooral van het traplopen”, aldus één van de leerlingen. Het injecteren daarentegen vonden de meeste leerlingen erg interessant. Eén van de leerlingen vertelt: “Normaal gesproken doe je dit pas tijdens je opleiding, maar het is leuk om het daarvoor al te proberen. Ik denk er namelijk wel eens over na om ook de zorg in te gaan.”

Bij Patyna worden verschillende technologische hulpmiddelen ingezet. Eén daarvan is de robotkat, een kat speciaal ontwikkeld voor ouderen met dementie. Ook de kat was mee naar Balk. Maar wat de meeste indruk maakte was een Virtual Reality training. Door de VR-bril op te zetten kwamen de leerlingen in een levensechte spelomgeving terecht waarin ze allerlei zorgsituaties voorgelegd kregen. Iedere keuze had gevolgen voor het vervolg van het verhaal. Aan het einde konden de leerlingen hun score zien aan de hand van een bepaald aantal sterren. “Dit is een leuke manier van leren. Veel beter dan uit een boek.”