Mei elkoar!

Kinderopvang en oudereninstelling in één: een gouden combinatie

dinsdag 10 september 2019

In het voormalige restaurant van woonzorgcentrum Flecke in Joure is thuishuis Stap foar Stap gevestigd, een kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Klein begonnen, maar inmiddels uitgegroeid tot een bloeiende organisatie met ambitieuze toekomstplannen.

Elizabeth Quartel - Amsterdam, sinds vorig jaar de nieuwe houdster van thuishuis Stap foar Stap, en Mattie van der Horn, activiteitenbegeleidster in de Flecke, beginnen beide te stralen als ze praten over de gouden combinatie van kinderopvang en oudereninstelling. “De interactie tussen kinderen en ouderen is geweldig om te zien. Dat levert prachtige momenten op.”

Naast gezamenlijke activiteiten, zoals gymnastiek en knutselen, brengen ze ook spontaan bezoekjes aan elkaar. Elizabeth: “We gean wer nei de pakes en beppes ta” zeggen de kinderen dan. Andersom komen de ouderen ook vaak even bij ons buurten. De deuren staan altijd open. Of ze zwaaien even naar elkaar. Voor de kinderen horen de ouderen er helemaal bij.” Mattie vult aan: “Toen het vakantie was vonden onze bewoners het maar stil in huis. Ze zijn blij dat de kinderen weer terug zijn.”

Elizabeth en haar team zijn ambitieus. Er zijn namelijk verregaande plannen om de activiteitenruimte van de Flecke, die door het kleinschalig wonen bijna niet meer wordt gebruikt, om te bouwen tot buitenschoolse opvang. “De kinderen kunnen dan tot hun 13e bij ons blijven; hoe mooi is dat? En dan kunnen we nog meer activiteiten met elkaar organiseren, bijvoorbeeld op het gebied van muziek. Ook de mooie binnentuin biedt veel mogelijkheden. Ja, Mattie en ik bruisen van de ideeën.”

Eigenlijk zou elke zorginstelling een kinderopvang in huis moeten hebben, vindt Mattie. “Het zijn de kleine dingen die het doen. Een glinstering in de ogen of een glimlach op het gezicht. Een kinderopvang en een oudereninstelling in één is echt een toegevoegde waarde voor iedereen.”