Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Levendige inspiratiebijeenkomst Huntington

dinsdag 23 januari 2018

Afgelopen zaterdag 20 januari was in woonzorg- en behandelcentrum Bloemkamp in Bolsward een inspiratiebijeenkomst over de ziekte van Huntington. Vele tientallen cliënten en familieleden bezochten de bijeenkomst met als thema ‘kwaliteit van leven’.

De ziekte van Huntington is een ongeneeslijke, zeldzame en erfelijke aandoening waarbij bepaalde delen van de hersenen beschadigd raken. Binnen families veroorzaakt de ziekte veel leed, op dit moment bestaat er nog geen geneesmiddel om de ziekte te behandelen.

In Bloemkamp verblijven negen cliënten met Huntington. Een vast team van medewerkers behandelt, begeleidt en ondersteunt de cliënten. Tijdens de bijeenkomst sprak professor Raymund Roos van LUMC Leiden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek. Arie Zwanenburg van de landelijke Vereniging van Huntington vertelde over de rol van de vereniging bij de ziekte.

De medewerkers van Bloemkamp gingen met de aanwezigen in gesprek over wat er nodig is om kwaliteit van leven te krijgen én te houden. Zij gaven onder andere aan dat aandacht belangrijk is, inspraak te hebben, dat de zorg bekend is met de achtergrond van een cliënt zodat herinneringen verwoord kunnen worden en dat er een zinvolle dagbesteding is. Tijdens het gesprek kwamen ook diverse dilemma's aan bod. Teamleider Itte Schukken: “Het was een indringende en waardevolle middag.”