Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Moestuintjes en een muzikale high tea

Op zaterdag 16 maart is het weer zover: in het hele land steken vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In woonzorgcentrum Nij Stapert in Wommels draait deze dag volledig om het welzijn van de bewoners.

In de ochtend wordt er geklust. Er worden twee bloembakken gemaakt, die Nij Stapert gaat gebruiken als moestuintjes. De bakken worden zo gemaakt dat ook bewoners met een rolstoel er gebruik van kunnen maken. “De bewoners kunnen straks zelf tuinieren, buiten, met de handen in de aarde”, vertelt Doet Tuinman, activiteitenbegeleider in Nij Stapert. In de bakken komen onder andere aardbeien en komkommers voor eigen gebruik. “Een beschuitje met eigen gekweekte aardbeien, hoe lekker is dat?”

Beide bakken worden voorzien van wieltjes zodat ze verplaatsbaar zijn. “Zo kunnen we de bakken bijvoorbeeld in de zon zetten of juist in de schaduw. Het hout hebben we gekregen van een bouwbedrijf uit de regio. Daarnaast worden we gesponsord door het Oranje Fonds, de organisator van NL Doet. Hier kunnen we bijvoorbeeld de spijkers, de modder en de kruiden van kopen.” Het maken van de bloembakken is al een activiteit op zich, vertelt Doet. “De bewoners zien dat er iets gebeurt, sommige bewoners kunnen misschien meehelpen. Het geeft reuring.”

’s Middags is er een muzikale middag met een high tea. Ook de inwoners van Wommels zijn van harte welkom. Vrijwilligers zorgen voor een hapje en een drankje. “Het gaat niet om dat ene bakje thee. Het gaat om de sociale contacten en de gezelligheid. De bewoners horen verhalen van buiten Nij Stapert en de dorpsbewoners komen in contact met onze bewoners.” De middag is tevens een inloopmiddag voor mensen, die geïnteresseerd zijn in Nij Stapert en de mogelijkheden. “We laten graag zien wat we allemaal doen en wat we te bieden hebben.”

Doet is blij met alle vrijwilligers, die zich inzetten voor de bewoners van Nij Stapert. Eén van hen is Anna-Coba Valkema uit Wommels. Vroeger werkte ze als verzorgende in Nij Stapert. Sinds enkele jaren is ze er vrijwilliger. “Op Facebook las ik dat Nij Stapert op zoek was naar vrijwilligers voor NL Doet. Dit leek me leuk en dus heb ik me hier ook voor aangemeld. Ik wil graag iets voor een ander betekenen, daarom doe ik vrijwilligerswerk. Ik merk dat de bewoners het heel erg waarderen. Ik weet zeker dat we een leuke middag gaan hebben met elkaar.”