Mei elkoar!

Nieuw seniorencomplex in Wommels gaat Nij Walpert heten

vrijdag 26 juni 2020

Momenteel wordt het voormalig gemeentehuis in Wommels verbouwd tot appartementencomplex voor senioren. Voor de naam van deze nieuwe locatie hadden we een prijsvraag uitgezet. Het is Nij Walpert geworden, bedacht door Cor Valkema uit Wommels. 

Er kwamen zo'n 75 potentiële namen binnen. Een commissie heeft alle inzendingen bekeken. In deze commissie zaten onder andere een toekomstige bewoner en de voorzitter van dorpsbelang. De commissie had een aantal namen geselecteerd. Uit deze selectie heeft Patyna de naam Nij Walpert gekozen. De geschiedenis van de naam en de verbinding met woonzorgcentrum Nij Stapert gaf de doorslag. 

Geschiedenis van de naam

"De naam is ontleend aan een oude plaatselijke legende over twee edelmannen, Agge en Bokke", vertelt Cor Valkema. "Beide streefden naar de hand van de edelvrouw Bertha. Bertha's vader besliste dat er een gevecht te paard moest komen. Degene die het langst te paard bleef zou winnen en trouwen met Bertha. Toen het paard van Bokke viel (valpeerd, later walpert) was de strijd ten einde. Het paard van Agge bleef staan (stapeert, later stapert). De terpen waar beide mannen woonden werden daarna Stapert en Walpert genoemd. Agge en Bokke, Stapert en Walpert horen bij Wommels. Net als het woonzorgcentrum en het nieuwe seniorencomplex. En zo is de legende van Agge en Bokke rond."

Nog enkele appartementen beschikbaar

In het appartementencomplex komen 18 huurappartementen en een dorpskamer voor 'moetsje en ferdivedaasje'. De toekomstige bewoners huren niet alleen een appartement, ze kunnen ook rekenen op ondersteuning. Een paar uurtjes per week is er een gastvrouw aanwezig voor passend advies voor wanneer dat nodig is. Dit noemen we wonen met een plus. De planning is dat het complex eind 2020 wordt opgeleverd. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar.

Op de foto geeft Alie van der Meer namens Patyna een cadeautje aan Cor Valkema