Mei elkoar!

Nieuwkomers in de ouderenzorg

donderdag 23 mei 2019

We kunnen er niet omheen: het personeelstekort in de ouderenzorg. De locaties Bonifatiushuis en Ielânen in Sneek hebben daarom de handen ineen geslagen. Ze leiden zelf potentiele nieuwe zorgmedewerkers op via een bijzonder concept: leerlingenteams.

Elke locatie heeft een team van zes leerlingen, die vanaf dag één meedraaien in de zorg en één dag per week naar school gaan. Het merendeel van de leerlingen is zij-instromer. Dit houdt in dat ze vanuit een andere sector de overgang maken naar de ouderenzorg. “Alle leerlingen zijn super gemotiveerd”, vertelt Joke Muizelaar namens de teamleiders en praktijkopleiders van beide locaties. “Als ik zie hoe de leerlingen begonnen en hoe ze zich nu al hebben ontwikkeld, dan word ik daar heel blij van.”

De leerlingen volgen een tweejarige opleiding tot verzorgende IG. De leerlingenteams zijn zelfsturend. Zo maken ze bijvoorbeeld zelf hun rooster. Joke: “Wat het zo bijzonder maakt is dat de leerlingen extra worden ingeroosterd. Ze krijgen dus de ruimte om te leren, terwijl ze ook een salaris krijgen. Daarnaast zorgen deze extra handen ook voor meer aandacht voor de bewoners. Een win-win situatie dus!” Na één jaar wisselen de leerlingen van locatie. “Voor hun eigen ontwikkeling is het goed om ook op een andere locatie te werken. Bovendien zijn de ziektebeelden van de cliënten van het Bonifatiushuis en de Ielânen verschillend. Ze leren de ouderenzorg dus in de volle breedte kennen.”

Eén van de leerlingen uit het team van de Ielânen is Youri de Vries (32). Na 11 jaar in een telefoniewinkel was hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Deze vond hij in de ouderenzorg. “Ik ben hier helemaal op mijn plek. Het geeft veel voldoening om ouderen te helpen bij de dingen, die ze zelf niet meer kunnen. Ook de medische aspecten vind ik interessant. Vroeger werkte ik met telefoontjes, nu leer ik bijvoorbeeld hoe ik een tillift moet gebruiken.” Over de begeleiding is Youri zeer te spreken. “Vanaf het eerste moment worden we erbij betrokken. Daarnaast hebben we iedere maand intervisie. Dan bespreken we hoe het gaat of waar we tegenaan lopen. Ik ben ontzettend blij met de kans, die ik heb gekregen. En doordat we zelf de roosters maken, zijn mijn werk en mijn gezin ook goed met elkaar te combineren.”

Ook Anna Verwer (32) begint te stralen als het gaat over haar switch naar de ouderenzorg. Na een gesprek en drie meeloopdagen was ze helemaal om en besloot ze haar baan bij een tuincentrum op te zeggen. Nu is ze leerling in het Bonifatiushuis. “Het doet me goed om mensen te kunnen helpen. Of aan het lachen te maken. We werken niet alleen mee in de zorg, maar assisteren ook bij welzijnsactiviteiten. Ik vind het leuk om even met de bewoners naar buiten te gaan.” Om weer in de schoolbanken te zitten was voor Anna wel even wennen. “Maar ik vind het interessant, dan gaat het leren ook makkelijker. Het is bijvoorbeeld heel leerzaam om meer over de verschillende ziektebeelden te weten te komen. Soms denk ik wel eens: had ik maar eerder de overstap gemaakt.”