Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Nij Ylostins; centrum voor wonen, welzijn én zorg

donderdag 26 januari 2017

Het is een begrip in IJlst en omstreken: Nij Ylostins. Een heerlijke plek voor ouderen om te wonen, met of zonder zorg. Maar ook een gezellige plek voor ontmoeting en samenzijn.  

In Nij Ylostins genieten de bewoners iedere dag weer van hun oude dag. In hun eigen appartement, waar ze zelfstandig wonen, of in het grand café. Een kopje koffie drinken, de krant lezen, een spelletje spelen of een warme maaltijd eten. Ook inwoners uit IJlst komen vaak even buurten, bijvoorbeeld om te biljarten, voor de gymnastiek of om een bezoekje te brengen aan de bibliotheek of de fysiotherapeut.

Altijd wat te doen

“Nij Ylostins is net een ontmoetingscentrum”, vertelt Monica de Jong, werkzaam in Nij Ylostins. “En bijna elke dag is er wel iets te doen. De activiteiten worden begeleid door vrijwilligers. Naast de vaste activiteiten, zoals schilderen en sjoelen, zijn er zo nu en dan ook speciale activiteiten. Een kerststukje maken, een kledingverkoop, en afgelopen zomer zelfs een boottochtje over de Friese meren. Iedereen mag meedoen, ook inwoners uit IJlst en omgeving.”

Nij Ylostins betrekt graag haar omgeving bij de activiteiten, met name de oudere doelgroep. Toch is niet iedereen op de hoogte van wat Nij Ylostins allemaal te bieden heeft, merkt Monica. “Of ze weten het wel, maar is de drempel om Nij Ylostins te bezoeken nog te hoog. Ik wil ze graag uitnodigen om eens te komen kijken. Wij hebben bijvoorbeeld ook iedere maand lekker ite in Nij Ylostins. De kok bereid dan een heerlijk driegangen diner. Dat is altijd erg gezellig.”

Ook zorg aan huis

In Nij Ylostins is 24 uur per dag een zorgteam aanwezig voor de bewoners, die zorgbehoevend zijn. Dit team van medewerkers helpt bijvoorbeeld bij het aantrekken van steunkousen of het innemen van medicijnen. Maar ze werken niet alleen binnen de muren van Nij Ylostins. Sinds kort kunnen namelijk ook ouderen uit IJlst en omliggende dorpen, die nog thuis wonen, de hulp van Nij Ylostins inschakelen.

Monica: “We merken dat ouderen steeds vaker en langer thuis blijven wonen. Toch kan de persoonlijke verzorging of het huishouden op een gegeven moment te zwaar worden. Wanneer dit het geval is, dan kunnen wij ze hierin ondersteunen. Bijvoorbeeld met thuiszorg, maaltijdservice, huishoudelijke hulp of alarmering voor een veilig gevoel. We werken met een klein team, dus vaste gezichten.“

Voor ouderen, die door een lichamelijke of geestelijke beperking niet meer het actieve leven kunnen leiden, dat ze gewend waren, is er groepsbegeleiding. Monica: “Dit doen we in samenwerking met Talma State in Heeg. Iedere werkdag gaat een groepje ouderen met onze belbus naar Heeg en rond 13.00 uur zijn ze weer terug in IJlst. Voor de ouderen een zinvolle dagbesteding, maar ook voor eventuele mantelzorgers even een fijne verlichting.”

Nij Ylostins vindt het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk in hun eigen, vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en de regie zelf in handen kunnen houden. Door ondersteuning te bieden waar mogelijk, is dit mogelijk. Ze kunnen zelfstandig blijven wonen, met een beetje hulp van Nij Ylostins.