Mei elkoar!

Noflik wenje in het Gaasterlânhûs

donderdag 10 september 2020

Balk - Meneer Agricola (88) en mevrouw Derks (87) wonen in het Gaasterlânhûs, het nieuwe appartementencomplex voor senioren in het voormalige gemeentehuis. Ze zijn erg blij met hun nieuwe woonplek. “Iedereen, die op bezoek komt, zegt: wat woon je hier mooi.”

Mevrouw Derks woonde in Bos en Meerzicht, een particuliere verzorgingsinstelling in Oudemirdum, omdat ze was gevallen en tijdelijk zorg nodig had. Toen ze weer was hersteld bleef ze in Bos en Meerzicht wonen omdat haar huidige woning, serviceflat Heerenhage in Heerenveen, werd afgebroken. Hoewel ze Bos en Meerzicht een mooie plek vindt, wilde ze graag weer zelfstandig wonen. Toen zag ze in de krant de aankondiging voor een bijeenkomst over een nieuw appartementencomplex in Balk. Ze ging kijken, koos een appartement én kreeg het toegewezen. “Ik voel me hier erg prettig. Ik doe weer zelf de was en de boodschappen. Eén keer per week krijg ik hulp, voor de rest red ik me prima.”

Ook meneer Agricola woont met plezier in het Gaasterlânhûs. “Ik had een boerderij in Oudemirdum en het onderhoud werd me teveel. Ik wilde er op zich wel blijven wonen, maar als je ouder wordt moet je ook je verstand gebruiken. Hier is hulp in de buurt als er iets gebeurt.” Hulp heeft meneer Agricola voorlopig nog niet nodig. Sterker nog, meneer Agricola kan niet stilzitten. “Ik moet iets te doen hebben. Tuinieren vind ik leuk om te doen. Daarom heb ik me aangeboden om hier de tuin te doen.”

Het Gaasterlânhûs telt 18 huurappartementen. De bewoners wonen zelfstandig maar kunnen rekenen op ondersteuning wanneer dat nodig is. Het behoud van zelfstandigheid en het eigen sociale netwerk zijn erg belangrijk. Naast de aanwezigheid van de bibliotheek en het loket van de gemeente is er ook een gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners van het Gaasterlânhûs elkaar kunnen ontmoeten. Welke activiteiten hier plaatsvinden is aan de bewoners zelf, vertelt Wiesje Doorenspleet. Als gastvrouw is Wiesje één ochtend in de week aanwezig voor advies en ondersteuning. “De bewoners geven aan, ik ondersteun. Diverse ideeën zijn al geopperd, zoals kaarten, sjoelen en yoga.”

De gemeenschappelijke ruimte heeft een keukenblokje met koffiezetapparaat. De (tijdelijke) tafels en stoelen worden binnenkort vervangen door nieuwe meubels. “Een interieurcommissie, bestaande uit een aantal bewoners, gaat zich hier mee bezig houden. Het Gaasterlânhûs is natuurlijk net nieuw, dus het moet allemaal nog een beetje zijn weg vinden. Maar het is een hele leuke groep bewoners samen.” Meneer Agricola en mevrouw Derks zijn het hier mee eens. Mevrouw Derks: “Iedereen, die op bezoek komt, zegt: wat mooi je hier mooi. Middenin het centrum, dichtbij de winkels.”

Nog één appartement vrij
Heeft u belangstelling? Of wilt u meer weten? Kijk dan op www.patyna.nl/gaasterlanhus.