Mei elkoar!

Noflik Wenje viert 5-jarig jubileum

maandag 16 september 2019

Dit jaar is het precies vijf jaar geleden dat in Oentsjerk Noflik Wenje werd geopend, een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met dementie. Het jubileum wordt op zaterdag 21 september gevierd met de bewoners en er is een open inloop voor belangstellenden.

Zorgkundige Sita Elzinga kan zich de start nog goed herinneren. “We hebben toen nog met collega’s leuke, gezellige spulletjes gekocht voor Noflik Wenje. In het begin waren er maar drie bewoners. Later kwamen er meer bewoners bij. Nu zijn alle tien studio’s bewoond.” Het grootste verschil met vijf jaar geleden noemt Sita de zorg voor de bewoners. “In Noflik Wenje doen we alle huishoudelijke taken, zoals koken en schoonmaken, zelf. We betrekken de bewoners hier zoveel mogelijk bij. Wat kunnen ze nog zelf en waar hebben ze ondersteuning bij nodig? Maar we merken dat ze steeds meer zelf zorg nodig hebben.” Naast de studio’s voor de bewoners heeft Noflik Wenje sinds vorig jaar ook een studio voor cliënten, die tijdelijk zorg nodig hebben. “Het komt steeds vaker voor dat cliënten na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname nog niet naar huis kunnen. Dan kunnen ze bij ons een bepaalde periode verblijven om weer aan te sterken.”

Om geïnteresseerden een beeld te geven van het wonen en werken in Noflik Wenje zijn zaterdag 21 september, op Wereld Alzheimer Dag, de deuren open. “Tussen 10.30 - 11.30 uur willen we aan iedereen laten zien hoe leuk het hier is”, vertelt zorgkundige Anja Kingma. “Er zijn rondleidingen en we hebben muzikant Wiebe Joostema uitgenodigd.” Sita en Anja werken beide met heel veel plezier in Noflik Wenje. Anja: “Het is hier eigenlijk een grote huishouding. Alles draait om het creëren van een echt thuisgevoel. De bewoners hoeven bij ons echt niet om 09.00 uur aan het ontbijt te zitten.” Het hart van Noflik Wenje is de gezamenlijke woonkamer met keuken. Sita: “Hier eten we, uiteraard wat de bewoners lekker vinden, en organiseren we gezellige activiteiten.”