Mei elkoar!

Op pad met thuiszorgmedewerker Arnolda

donderdag 4 juni 2020

Arnolda Canrinus werkt als zorgkundige bij Thuiszorg Patyna in Witmarsum en omgeving. Dagelijks helpt ze cliënten bij het zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Ze neemt ons mee tijdens haar dagdienst.

“Het is 06.30 uur. Ik rijd naar kantoor en haal de benodigde sleutels en de werktelefoon op. Zo ben ik voor mijn andere collega’s bereikbaar. Gisteravond heb ik mijn route al ingekeken, zodat ik voorbereid ben waar ik naar toe moet. Ik heb dagdienst en de route zit vol met nieuwe cliënten wat ik leuk vind! Dat houdt het werk afwisselend en uitdagend. Ik check nogmaals of ik alles bij me heb en loop naar de dienstauto. Ik hoor de vogels fluiten; zo fijn die voorjaarsgeluiden!”

“Ik start de auto en hoor het nummer van Davina Michelle & Snelle. ‘Ik denk aan grootmoeders en vaders, maar gek genoeg brengt het ons samen’ en zing mee. Ik rij naar Arum voor een cliënt, die ik ondersteuning bied bij de ochtendzorg. Als we klaar zijn, staan we voor het raam. Mevrouw A. heeft uitzicht over de weilanden en de zon komt op. Ik zeg: wat is dit mooi, dit uitzicht. Ik houd van deze momenten. Mevrouw lacht en ziet mij genieten.”

“Het is tijd om naar Schraard te gaan. Het is voor mij de eerste keer dat ik zorg lever bij meneer H. Ik lach als ik het adres in typ, waar zou ik nu terechtkomen? Ik rij de straat in waar meneer H. woont. Het is alsof ik in het buitenland terecht kom! Wat een mooi idyllisch plekje is dit. Ik parkeer de auto en maak een foto. Dat is een tik van mij, want mooie plekjes leg ik vast. Ik maak kennis met meneer H. waarna we een gesprek hebben over hoe meneer de zorgmomenten ervaart. Hij is tevreden zoals het nu gaat. Als ik weer in de auto zit, word ik gebeld door een collega. Zij is bij een cliënt, die zich niet goed voelt. Mijn collega vertrouwt het niet en wil graag dat ik kom checken. Mevrouw is bekend met een te hoge bloeddruk. Ik rijd er naar toe zodat ik de controles kan uitvoeren. De bloeddruk is hoog, maar voor mevrouw haar doen nog oké. Ik beloof later op de ochtend terug te komen voor hercontrole en vraag mevrouw haar rust te nemen.”

“Ik stap weer in de auto; op naar Wons. Binnengekomen met mijn ‘joehoe’ hoor ik ‘daar is mijn barbier weer’. Ik lach, als één van de weinigen scheer ik meneer L. nat en daar hebben we altijd lol om. APK zorgmoment, grap ik. Hierna doe ik de terrasdeur open, want de blauwe regen staat in bloei. Wat ruikt het lekker! Terwijl ik naar buiten kijk bedenk ik dat ik het mooiste beroep heb wat ik met passie en liefde doe. Ik kom bij mensen en op plekken waar ik enorm van geniet.”

Nieuwsgierig naar meer?

Via Facebook en Instagram deelt Arnolda haar belevenissen. Volg haar via Arnolda van Patyna (Facebook) of Arnolda.van.Patyna.AylvaState (Instagram).

Zelf thuiszorg nodig?

Klik hier voor meer informatie.