Mei elkoar!

Robert: alles voor een glimlach

dinsdag 27 augustus 2019

Meer dan twintig jaar was Robert (40) het gezicht van de Bart Smit in Sneek. Toen deze speelgoedgigant vorig jaar failliet ging, moest hij plotseling op zoek naar een nieuwe uitdaging. Sinds juli werkt Robert als woonondersteuner bij Patyna.

Het faillissement betekende voor Robert het einde van een lange loopbaan bij Bart Smit. “Ik ben er op mijn 16e begonnen als stagiaire en heb mezelf door de jaren heen ontwikkeld tot filiaalmanager. Ik wist alle ins en outs van de winkel en kende vrijwel alle klanten. Toen ik zonder werk kwam te zitten, was mijn eerste gedachte dan ook: wat moet ik nu? Wat ik zeker wist, is dat ik met mensen wilde blijven werken. Iedereen zei toen tegen mij: ga de zorg in, dat past bij jou. Zelf wilde ik heel graag weer in een winkel werken. De detailhandel, dát was mijn vakgebied.”

Bijna een jaar lang solliciteerde Robert zich een slag in de rondte. Na de zoveelste afwijzing trok hij de stoute schoenen aan en ging naar een open dag van woonzorgcentrum Frittemahof. Dit smaakte naar meer en Robert meldde zich aan voor een meeloopochtend. Hij liep mee op diverse afdelingen en maakte kennis met verschillende aspecten van de ouderenzorg. Na deze ochtend was hij helemaal om. Toen er een vacature voor woonondersteuner bij zorgorganisatie Patyna voorbij kwam besloot hij te reageren. Hij mocht op gesprek komen en werd aangenomen. Robert sprong een gat in de lucht. Nu werkt hij 32 uur per week op De Waterman in Sneek, een kleinschalige woonzorglocatie voor mensen met dementie. En hij heeft het enorm naar zijn zin!

“In het begin voelde ik me weer even dat kleine, onwetende jongetje. De ouderenzorg is natuurlijk heel iets anders dan de detailhandel. Maar het is ontzettend dankbaar werk. Vooral het contact met de bewoners vind ik geweldig. Ergens is het hetzelfde als bij Bart Smit. Daar werd ik blij als een kind met een glimlach de deur uit liep, hier word ik blij als ik een glimlach op het gezicht van een bewoner kan toveren. De Waterman is een kleine locatie, dus er is veel tijd voor de bewoners. Wij halen hier alles uit de kast om ze een mooie dag te bezorgen.”

Robert noemt De Waterman een geweldige locatie. “Als je ideeën hebt, dan is daar de ruimte voor. Ik had bijvoorbeeld bedacht om met de bewoners een persoonlijke vakantiekaart te maken en naar de familie te sturen met de tekst “Groeten uit Sneek” erop. Dit hebben we gedaan en het was ontzettend leuk. Verder zou ik heel graag kinderen naar De Waterman willen halen om samen met de bewoners een activiteit te doen, zoals voorlezen of cupcakes versieren. Ik ben alleen nog op zoek naar basisscholen of peuterspeelzalen, die dit met ons willen organiseren.” Ja, geïnteresseerden mogen zich bij mij melden, voegt Robert er lachend aan toe.

Als woonondersteuner zit hij op zijn plek. “Misschien dat ik uiteindelijk wel een zorgopleiding wil doen, maar eerst nog even niet. Ik vind dit ook erg leuk. Lekker met de bewoners bezig zijn. We hebben hier veel lol met elkaar. Nee, voorlopig ben ik nog niet van plan om weg te gaan.”