Mei elkoar!

Vakantiewerk in de ouderenzorg

maandag 22 juni 2020

De zomer, dat is lekker genieten van het mooie weer en met vakantie gaan. Maar, de zorg gaat gewoon door. Daarom springen vakantiekrachten tijdelijk bij. Belangrijk werk, dat niet alleen noodzakelijk is, maar ook heel leuk en leerzaam.

Ook bij Patyna zijn extra’s handjes nodig om de diensten van medewerkers, die met vakantie zijn, op te kunnen vullen. Eén van deze vakantiekrachten is de 17-jarige Marije Groenhof. Vorig jaar deed ze vakantiewerk in woonzorgcentrum Nij Mariënacker in Workum. Dit jaar brengt de student verzorgende IG de zomer door in woonzorgcentrum Huylckenstein in Bolsward.

“Voor mijn opleiding aan ROC Friese Poort in Sneek moest ik stagelopen in de ouderenzorg. Zo kwam ik bij Nij Marienacker terecht. Richting de zomer rondde ik mijn stage af. Ze vroegen toen aan mij of ik wilde blijven als vakantiekracht. Dat wilde ik wel. Door de ervaring, die ik tijdens mijn stage had opgedaan, was de stap voor mij niet heel groot om als vakantiekracht werkzaam te zijn. Nu loop ik mijn tweede stage in Huylckenstein en ook hier werd ik gevraagd om in de vakantie te komen werken.”

Het werk als vakantiekracht verschilt niet zoveel met het werk tijdens haar stage, vertelt Marije. “Eigenlijk doe ik nu precies hetzelfde. Het grote verschil is dat ik nu meer verantwoordelijkheid heb, die ik anders deelde met mijn stagebegeleider.” Marije beschrijft een dagdienst. “De dag begint om 07.00 uur met de overdracht van de nachtdienst. Daarna wekken we de bewoners en bieden we ondersteuning bij de ochtendzorg, zoals douchen en ontbijten. Rond 10.00 uur is het tijd voor een korte koffiepauze. Om half 11 doen we een rondje langs alle bewoners om controles te doen of gewoon voor een gezellig praatje. Om 12.00 uur brengen we de bewoners naar het restaurant voor het middageten. Zelf hebben we dan ook even tijd om een broodje te eten. Na het middageten brengen we de bewoners terug naar hun appartement. Bewoners, die even willen rusten, begeleiden we hierbij. Terwijl de bewoners rusten werken wij de administratie bij. Tussen 14.00 en 14.30 uur beginnen we met de laatste ronde. Weer gaan we langs alle bewoners. Om kwart over 3 is de overdracht naar de avonddienst. We bespreken hoe de dag is gegaan en ronden de laatste dingen af.”

Marije geniet ervan als ze iets extra’s kan betekenen voor de bewoners. “Even wandelen in de stad, nagels lakken of een spelletje spelen. Voor elke bewoner is het iets anders en dat maakt het werk heel dankbaar.” Marije zou het iedereen aanraden om ook vakantiewerk te doen in de ouderenzorg. “Vooral als je een zorgachtergrond hebt. Zo kun je mooi ervaring opdoen en ontdekken welke cliëntgroep het beste bij je past. Je leert er heel veel van!”

Enthousiast geworden?

Ben je net als Marije ook bezig met een opleiding verzorgende IG of verpleegkunde? Of heb je inmiddels je opleiding behaald? Meld je dan aan als vakantiekracht bij Patyna via www.patyna.nl/vakantiewerk.