Mei elkoar!

Vijf locaties testen Momo BedSensor

dinsdag 26 november 2019

De locaties Bonifatiushuis, Saxenoord, Nij Stapert, Talma State en de GRZ-afdeling van Bloemkamp gaan een jaar lang de Momo BedSense testen.

De Momo BedSense is een innovatieve oplossing voor het voorkomen van doorligplekken (decubitus). Het geeft inzicht in de beweging en lighouding van de cliënt. Met sensoren onder het matras wordt de (lig)houding van de cliënt continue gemonitord. Via het personenoproepsysteem krijgt de zorgmedewerker een signaal om wisselligging toe te passen.

In november 2018 werd de tool voor het eerst gedemonstreerd bij Patyna. De aanwezigen waren enthousiast over de mogelijkheden en wilden de sensor graag gaan testen. De afdeling Human Technology is toen in gesprek gegaan met fabrikant Momo Medical. Patyna heeft zich bereid verklaard om het product te introduceren in de langdurige zorg binnen Fryslân.

Vijf locaties reageerden positief op de oproep om de Momo BedSense te testen. Vanaf september 2019 is de afdeling Human Technology, samen met de afdeling ICT en Momo Medical, bezig geweest om het mogelijk te maken binnen de vijf locaties. De BedSense moest namelijk gekoppeld kunnen worden aan het wifi-netwerk en aan het personenoproepsysteem van de testlocatie. Op 12 november jl. was het zover: in het Bonifatiushuis werden de eerste Momo BedSensoren in gebruik genomen.

In de pilot willen we nagaan of we met de inzet van deze tool een vermindering van werkdruk kunnen realiseren voor de zorgmedewerkers, de kwaliteit van preventie en/of behandeling op decubitus kunnen verbeteren en of het financieel haalbaar is om de Momo BedSensor in te zetten. De inzet van de Momo BedSense tijdens de testperiode wordt mogelijk gemaakt door gebruik te maken van de innovatiegelden.

Op de foto het team dat de voorbereiding in het Bonifatiushuis heeft uitgevoerd. Van links naar rechts: Judith Langerak (locatieverpleegkundige), Herman Kuipers (senior adviseur Human Technology), Yanick Mampaey (research & development engineer) en Netty te Kulve (key accountmanager) van Momo Medical.