Mei elkoar!

Vrijwilligers Jan en Frank over BoerenBlij

donderdag 11 april 2019

Aan de doorgaande weg tussen Haskerhorne en Oudehaske staat zorgboerderij BoerenBlij. Op deze prachtige locatie kunnen ouderen met beginnende dementie in een huiselijke sfeer genieten van de geuren en kleuren van het platteland. Bij BoerenBlij is altijd iets te doen!

BoerenBlij biedt zes dagen per week specialistische dagbesteding. Naast ouderen met dementie komen ook ouderen met Parkinson en andere niet aangeboren hersenletsel of lichamelijke aandoeningen naar BoerenBlij. Door BoerenBlij te bezoeken wordt de mantelzorger even ontlast en kunnen ze langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Jan Huisman (67) en Frank Kloek (65) uit Joure zijn vrijwilliger bij BoerenBlij. Iedere donderdag zijn ze in Haskerhorne om de bezoekers van BoerenBlij een buitengewone dag te bezorgen. “Vier jaar geleden raakte ik door bezuinigingen mijn baan kwijt”, vertelt Jan. “Daarom ging ik op zoek naar een zinvolle invulling van mijn vrije tijd. Via kennissen kwam ik in contact met BoerenBlij. Na een dagje proefdraaien ben ik niet meer weggeweest.” Ook Frank loopt al een tijdje mee. “Ik ben bij BoerenBlij begonnen als vrijwilliger op de duofiets, omdat ik het leuk vind om in de zorg te werken. Nu ik gepensioneerd ben, kom ik een hele dag. Ik vind het heel dankbaar werk.”

BoerenBlij is open van 10.00 - 16.00 uur. Alle bezoekers worden door vrijwilligers opgehaald en weer thuis gebracht. Geen dag is hetzelfde. “Wel gaan we na de koffie altijd wandelen”, vertelt Frank. “Dit vind ik persoonlijk één van de leukste dingen, want dan heb je even één op één contact met de bezoekers. Ik merk dat ze deze aandacht heel fijn vinden. Ook eten we tussen de middag altijd soep in de babbelbox, de buitenhuiskamer van BoerenBlij. We steken de houtkachel aan en kletsen en lachen ondertussen over van alles en nog wat. Aan het einde van de dag krijgt elke bezoeker een boekje mee naar huis met foto’s van de dag. Zo kan het thuisfront ook meegenieten.”

Op en rond de boerderij is altijd iets te doen. Jan: “We stimuleren de bezoekers om zoveel mogelijk uit de stoel te komen en mee te helpen: aardappelen schillen, de vaatwasser uitruimen, tuinieren, de hokken schoonmaken, dieren voeren. Soms zijn we heel lang bezig met iets heel simpels; ik vind dat alleen maar leuk. Ook de verhalen over vroeger hoor ik graag. Ik ben geïnteresseerd in recente geschiedenis en de bezoekers vertellen hier graag over. Dit levert mooie gesprekken op.”

Alle bezoekers bevinden zich in een moeilijke periode van hun leven. Ook dit onderwerp wordt niet geschuwd. Frank: “Soms zie je ze worstelen met hun ziekte. Met elkaar proberen we het zo aangenaam mogelijk te maken, zodat ze even wat afleiding hebben. Als je dan ziet dat een bezoeker opbloeit en met een blij gevoel weer naar huis gaat, dan zijn wij ook blij.”

Wil je ook iets betekenen voor de bezoekers van zorgboerderij BoerenBlij? Meld je aan als vrijwilliger via info@boerenblij.nl of 0513-714200. Wanneer je graag een keer wilt komen kijken, dan kan dat natuurlijk ook altijd. Kijk voor meer informatie op www.boerenblij.nl.