Mei elkoar!
Waarmee
kunnen
wij u
helpen?
Klik hier

Waakmanden voor troost en aandacht

donderdag 22 november 2018

Als een dierbare komt te overlijden, breekt er een heftige periode aan. Wij vinden het belangrijk om mensen in de laatste levensfase troost en aandacht te kunnen bieden. Woonzorgcentra Bonifatiushuis en het Dr. Wumkeshûs uit Sneek hebben daarom de handen ineen geslagen en samen een aanvraag voor waakmanden gedaan bij het Monuta Helpt Fonds.

Tiny de Jager en Rita Bouwma werken bij Patyna en zitten in de Commissie Palliatief Platform van de organisatie. Dit platform houdt zich bezig met het beleid rond zorg in de laatste levensfase. Tiny: “We doen er alles aan om de zorg in de laatste levensfase zo fijn mogelijk te maken. Alle dimensies van zorg komen samen. Om dit zo goed mogelijk te organiseren zijn we vorig jaar in het Bonifatiushuis en het Dr. Wumkeshûs gestart met het Zorgpad Stervensfase. Dit is een instrument voor het leveren van goede zorg in de laatste levensfase. Het is eigenlijk een zorgdossier, een checklist en een evaluatie-instrument in één. Door het Zorgpad Stervensfase kunnen we de zorg zo goed mogelijk organiseren. Het geeft duidelijkheid en overzicht voor alle betrokkenen in het zorgproces.”

Naast het leveren van goede zorg, was de wens van Tiny en Rita om iets tastbaars aan te bieden aan de cliënt en zijn of haar naasten. Tiny: “We zien en horen van collega’s dat een waakmand van grote meerwaarde is op het gebied van ondersteuning in de laatste levensfase.” Een waakmand is een rieten mand vol materialen, die aan de naasten wordt aangeboden. In de mand zit bijvoorbeeld een fleecedeken, massageolie en een schrift om gevoelens en gedachten op te schrijven en waardevolle herinneringen vast te leggen. “De waakmand helpt medewerkers om het waken waardevol te maken voor naasten. De waakmand zorgt ervoor dat naasten contact kunnen houden met hun dierbare in het proces en geeft een opening om de laatste zorg zo draaglijk mogelijk te maken”, vertelt Tiny.

Om de waakmanden te kunnen financieren zijn Tiny en Rita in gesprek gegaan met Ina Duijndam, ambassadrice van het Monuta Helpt Fonds. Het Monuta Helpt Fonds is een initiatief van Monuta Uitvaartverzorging en ondersteunt initiatieven en projecten, die een positieve bijdrage leveren aan de fase voor, tijdens en na het afscheid van een dierbare. Het Bonifatiushuis en het Dr. Wumkeshûs hebben samen een bedrag van €2000 gekregen voor zes waakmanden. Maandag 12 november werd de cheque door Ina Duijdam overhandigd. “De waakmanden zorgen ervoor dat herinneringen kunnen worden opgehaald, maar helpt ook bij het maken van nieuwe herinneringen”, aldus Ina.