Mei elkoar!

Dag Arbeid Centrum zorgt voor veel voldoening

In woonzorgcentrum Ielânen in Sneek wordt een bijzondere vorm van dagbesteding geboden aan cliënten met een psychiatrische achtergrond. In het Dag Arbeid Centrum (DAC) verrichten ze in eigen tempo lichte klusjes.

De cliënten wonen op een locatie van Patyna en komen één of twee dagen per week naar het Dag Arbeid Centrum. Het Dag Arbeid Centrum bestaat sinds twee jaar, vertelt Bianca Verbree, dagbestedingscoach in de Ielânen. “We merkten dat deze cliënten een andere behoefte in dagbesteding hebben dan de meeste cliënten bij Patyna. Ze zijn jonger, gemiddeld 60 jaar, en actiever. Toen zijn we gestart met het Dag Arbeid Centrum.”

Bij de dagbesteding is het stadium van werken voorbij, maar de activiteiten lijken wél op een baan. “Dit door de structuur die we bieden, door iedereen passend werk aan te bieden binnen de mogelijkheden en interesses, zonder al te veel werkdruk, maar wel met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Deze passende taak geeft zelfvertrouwen en dit zorgt voor zelfontplooiing. Je merkt dat ze trots zijn op wat ze doen en dat ze met een voldaan gevoel weer naar huis gaan.”

Per dag komen zo’n zeven cliënten naar het Dag Arbeid Centrum. De dag begint met koffie en er wordt besproken wat iedereen gaat doen. Vervolgens gaat iedereen aan de slag met zijn of haar taak. “Ze doen verschillende klusjes, zoals kleding verstellen, in de tuin bezig of in de plantenkas, cadeautjes inpakken en licht productiewerk. Zo zijn de cliënten op dit moment bezig met een grote klus voor Visser Bolsward. Maar ze knappen ook meubels op en maken leuke accessoires, zoals hippe kussens, die we daarna weer verkopen.”

Rond het middaguur wordt er altijd samen gegeten. Iedereen neemt dan zijn eigen lunch mee, want dat hoort erbij als je werkt. Tijdens de lunch wordt wederom besproken wat iedereen gaat doen. “We vinden het belangrijk dat er afwisseling is. Er is dan ook ruimte om iets anders te doen, zoals biljarten, fietsen op de duofiets of tekenen. Maar net wat iemand leuk vindt. Rond 15.00 uur drinken we met z’n allen nog een kopje koffie en daarna gaat iedereen weer naar huis.”

Eén van de cliënten is Cobie. Deze bezige bij gaat iedere week met veel plezier naar het Dag Arbeid Centrum. “Het is er gezellig en ik voel me nuttig.” Voorheen reed Cobie met de broodkar door de Ielânen, maar door corona kan dat niet. “Dat vind ik wel heel jammer. Hopelijk mag dat wel weer. Ik vind het Dag Arbeid Centrum erg leuk. Ik wil graag iets te doen hebben.”