Mei elkoar!

Deze baan is mij op het lijf geschreven

Wie regelmatig in woonzorgcentrum Frittemahof in Sneek komt kent haar ongetwijfeld van gezicht. Marijke Wierda is namelijk één van de receptionistes en helpt bewoners en bezoekers bij allerhande vragen. “Ik ga met een grote glimlach naar mijn werk.”

Het was zusje Foka, ook werkzaam in Frittemahof, die Marijke bijna tien jaar geleden wees op de vacature voor receptiemedewerker. Echt iets voor jou, zei ze. “Ik werkte op het station van Sneek waar ik treinkaartjes verkocht. Dat bedrijf ging failliet en daarom was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik houd van contact met mensen en vind het ook leuk om met de computer te werken. Bij Frittemahof kwam ik in een warm bad terecht.”

Een warm bad is het nog steeds, vindt Marijke. “Ik ga met een grote glimlach naar mijn werk en kom met een grote glimlach weer thuis. Vooral de diversiteit vind ik erg leuk. Aan de ene kant ben ik bezig met administratieve werkzaamheden, zoals de telefoon opnemen, agendabeheer en het bijhouden van de kabelkrant. Aan de andere kant help ik mensen, die bij mij aan de balie komen met vragen. Bewoners vragen bijvoorbeeld wat er die dag te doen is, of ze komen gewoon voor een gezellig praatje. Hier neem ik altijd even de tijd voor.” Het leukste vindt Marijke het contact met bewoners met dementie. “Sommige bewoners komen iedere dag dezelfde vraag stellen. Waar woon ik? Mag ik vandaag naar buiten? Iedere dag geef ik ze hetzelfde antwoord. En dan lopen ze blij weer weg.
Daar doe ik het voor!”

Marijke vertelt verder over de kleine dingen, die het werk voor haar zo leuk maken. “Bewoners, die gebak krijgen van hun kinderen en mij ook een stukje geven. Of ik krijg chocolade omdat ze vinden dat ik ze goed geholpen heb. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar het is wel heel leuk. Laatst waren twee bewoners jarig. We hebben best een aantal muzikale medewerkers. Zelf speel ik sousafoon. Als spontane actie hebben we toen onze muziekinstrumenten laten brengen en hebben we muziek voor de jarigen gespeeld. De dankbaarheid van de bewoners, fantastisch. Daar word ik heel blij van. Mijn zusje had destijds gelijk. Deze baan is mij op het lijf geschreven.”

De coronacrisis maakt dat het ook in Frittemahof momenteel anders is dan normaal. Marijke noemt het een bijzondere tijd. “Het gemis van familie is zwaar. Gelukkig is er de mogelijkheid om te beeldbellen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Ook zie ik nieuwe vriendschappen ontstaan.” Er wordt veel aan de bewoners en medewerkers gedacht. “Elke dag wordt er wel iets gebracht, zoals cadeautjes en lekkernijen. Ik ben er trots op hoe we met elkaar deze tijd doormaken. Maar ik hoop heel erg dat de deuren binnenkort weer open zullen gaan.”