Mei elkoar!

“Frittemaatjes” gezocht voor bewoners Frittemahof

Al 10 jaar woont Mevrouw Prummel in woonzorgcentrum Frittemahof in Sneek. Toen ze aangaf behoefte te hebben aan een vriendin is er een maatje voor haar gezocht. Dit maatje is Detsje Bergstra. Sinds vier jaar komt Detsje bij mevrouw Prummel op bezoek.

“Een gouden vriendin”, vertelt mevrouw Prummel over Detsje. “Samen drinken, wandelen of een praatje met een lach of een traan. Alles is mogelijk met Detsje. Het is heel fijn dat er iemand is die om je geeft en waar je alles aan kwijt kunt.” Ook Detsje geniet van de bezoekjes. “Via via kreeg ik te horen dat mevrouw Prummel eenzaam was en dat er op een gegeven moment niemand bij haar op de verjaardag was geweest. Dat vond ik zo sneu dat ik contact heb gezocht en heb gevraagd of ik haar mocht gaan bezoeken.”

Detsje gaat één keer per twee weken bij mevrouw Prummel op bezoek. “Soms drinken we gezellig thee en kletsen we wat. Een andere keer gaan we wandelen of naar een tuincentrum. Ook gaan we soms samen naar een activiteit in Frittemahof. Op dit moment is het lastig om af te spreken, maar ik stuur regelmatig een kaartje of ik breng een bloemetje langs. Soms kunnen we videobellen. Het zijn kleine dingen, waar eenzame mensen erg van genieten. De waardering is enorm.”

Veel ouderen hebben behoefte aan een maatje, vertelt Marjan Andringa, activiteitenbegeleidster en vrijwilligerscoördinator in Frittemahof. Helemaal nu er door corona weinig georganiseerd kan worden. “Normaal ontmoeten mensen elkaar bijvoorbeeld bij de activiteiten. Nu merk je dat mensen in hun eigen appartement blijven. We hebben een enquête gehouden onder alle bewoners om te vragen waar behoefte aan is. Een grote groep bewoners gaf aan het leuk te vinden een maatje te hebben.”

Maatjes zijn er in allerlei soorten, zoals wandelmaatjes, boodschappenmaatjes en praatmaatjes. Marjan geeft aan dat de bewoners van Frittemahof vooral op zoek zijn naar een maatje om samen iets mee te ondernemen. “Ze willen er heel graag even uit. Gezamenlijke interesses is een pluspunt, maar het is vooral belangrijk dat er een leuke klik is en er een band opgebouwd kan worden. Ook is het belangrijk dat een maatje affiniteit heeft met ouderen, een stukje levenservaring heeft en geduldig is.”

Het project ‘Frittemaatjes’ gaat van start zodra de coronamaatregelen het weer toelaten en de bewoners gevaccineerd zijn. Marjan hoopt dat veel maatjes zich aanmelden. “Als iemand zich aanmeldt volgt er altijd eerst een kennismakingsgesprek. Zodat we kunnen kijken of er een match is. Is er een match dan kun je als maatje rekenen op goede begeleiding. We bieden scholingen aan en begeleiden je in het proces van maatje zijn. Wanneer vertel je iets aan de zorg? Waar kun je terecht bij vragen?”

Als maatje hoef je echt niet iedere dag beschikbaar te zijn. “Het is maar net waar behoefte aan is. Maar heb je tijd over en lijkt het je leuk om een maatje te worden voor een bewoner van Frittemahof? Meld je dan zeker aan.”

Frittemaatje worden?

Aanmelden kan door contact op te nemen met Frittemahof via receptie.frittemahof@patyna.nl (t.a.v. Marjan Andringa) of 0515 - 417 155.