Mei elkoar!

Gepensioneerde Gerrie springt bij in de ouderenzorg

Het coronavirus heeft een zware wissel getrokken op het zorgpersoneel. De medewerkers lopen op hun tenen en willen maar één ding; vakantie. Het ziekteverzuim is echter hoog en daarom is alle hulp welkom. Gerrie Kuijpers (69) heeft zich aangemeld via “Extra handen voor de zorg”. Ze was al enkele jaren met pensioen. Nu werkt ze bij Patyna.

Meer dan 40 jaar werkte Gerrie in ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. “Hoewel ik op de afdeling Gynaecologie werkte heb ik altijd een klik gehad met ouderen. Toen ik de oproep voorbij zag komen voor “Extra handen in de zorg” heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Ik ben nog hartstikke fit en kon het niet over mijn hart verkrijgen om thuis te zitten terwijl hulp zo hard nodig was.”

Eind december tekende Gerrie een nulurencontract bij Patyna en begin januari werd ze gevraagd of ze wilde bijspringen in woonzorgcentrum Bonifatiushuis in Sneek. “Daar was het coronavirus net in huis. Dat vond ik best spannend, maar ik ben goed opgevangen. Ik werd gekoppeld aan een medewerker, die me wegwijs heeft gemaakt in de locatie. De basishandelingen, zoals wassen en aankleden, verleer je niet. Ik heb er een maand met plezier gewerkt. Daarna ben ik naar woonzorgcentrum Bloemkamp in Bolsward gegaan. Ook daar was het virus uitgebroken.”

De impact in Bloemkamp was enorm. “Er zijn best wat bewoners overleden. De ene dag lijkt het goed te gaan met iemand, de volgende dag kom je terug en is degene overleden. Dat was heel pittig. Ook om het verdriet van de medewerkers te zien. Zij hebben soms jarenlang voor de bewoners gezorgd en er een band mee opgebouwd. Ik vond het heel zwaar, maar ook heel waardevol. Dat je er op dat moment voor de bewoners en je collega’s kunt zijn. Dat je iets voor ze kunt betekenen.”

Op dit moment werkt Gerrie in woonzorgcentrum Huylckenstein in Bolsward. “Ook hier merk je dat de medewerkers op hun tenen lopen. “We zijn gewoon uitgeblust” hoor ik om me heen. De hele situatie heeft veel met hen gedaan. Ik proef ook angst. Angst dat het virus terugkomt. Niet iedereen is natuurlijk nog gevaccineerd. Het gevaar ligt nog steeds op de loer.”

Naast het doen van de basiszorg is Gerrie ook veel in de huiskamer. “Een praatje maken met de bewoners, koffie drinken, samen televisie kijken. Dan ontstaan de gesprekken altijd vanzelf. Laatst was het mooi weer. Toen ben ik met een bewoner gaan wandelen. Zo fijn dat dat weer kan. Niet alleen de jongeren hebben last van alle maatregelen, ook de ouderen hebben het moeilijk.”

Het is zó belangrijk dat nog meer mensen zich aanmelden om te komen helpen, benadrukt Gerrie. “Anders kunnen de medewerkers misschien niet op vakantie; terwijl ze het zo hard nodig hebben. Alle hulp is welkom, ook al is het maar voor een paar weken. In die weken kan een medewerker de batterij weer opladen. Zelf werk ik gemiddeld 18 uren per week. Ik ben heel bij dat ik met mijn hulp de druk op de werkvloer wat kan verlichten.”

Wil je ook komen helpen? Bekijk hier de vacature en solliciteer