Mei elkoar!

Welzijn is het nieuwe zorgen

Marijke en Marianne werken als zorgkundige in woonzorgcentrum Ielânen in Sneek. Naast hun zorgwerkzaamheden organiseren ze ook extra activiteiten voor de bewoners op hun afdeling.

Vorig jaar zijn Marijke en Marianne geslaagd voor de opleiding tot Verzorgende IG. Marijke volgde de opleiding in combinatie met maatschappelijke zorg. “De maatschappelijke opleiding is vooral gericht op het welzijn van de bewoners, zoals groepsactiviteiten, individuele activiteiten en ondersteuning bij een passende dagbesteding. Op onze afdeling werd dit in kleine mate wel gedaan, maar ik vond dat er zeker meer uit te halen viel. In overleg met mijn teamleider mocht ik mij hierin storten.“

Sinds kort maakt Marijke een eigen activiteitenplanning voor de afdeling, naast de algemene activiteiten die in de Ielânen plaatsvinden. “In de Ielânen wordt veel georganiseerd, maar deze activiteiten zijn niet voor alle bewoners geschikt. Wanneer de activiteiten plaatsvinden in de eigen huiskamer, dan is het voor sommige bewoners vertrouwder.” Tijdens het bezig zijn komen er allerlei verhalen boven tafel. Bovendien komen de bewoners door de activiteiten in beweging en worden ze uitgedaagd in het maken van allerlei creatieve dingen. “We hebben bijvoorbeeld voerkettingen voor de vogels gemaakt. Laatst ging een bewoner van de afdeling trouwen. Toen hebben we slingers en een cadeau geknutseld.” De bewoners vinden het erg leuk en verheugen zich op de activiteiten. “Ik word al de baas van de spelletjes genoemd, haha. Ze komen bij mij om te vragen wat we gaan doen. Maar ze komen ook zelf met ideeën. Ze wilden bijvoorbeeld graag sjoelen, kegelen en een quiz spelen, dus dat gaan we binnenkort doen. Daarnaast probeer ik ook individueel wat met bewoners te ondernemen.”

Marianne is erg muzikaal en neemt zo nu en dan haar gitaar mee naar het werk. “Samen zingen we dan liedjes van vroeger. Ik hou ervan te kijken naar wat mensen beweegt en een stukje geluk te brengen in soms ongelukkige omstandigheden. Muziek is onder andere een middel daarvoor.” Het organiseren van activiteiten doen Marijke en Marianne ‘erbij’. “We zijn heel dankbaar dat de collega’s van de zorg ons de ruimte geven om hier mee bezig te zijn. En weet je wat leuk is? Dat ze zelf ook gaan nadenken over het welzijn van de bewoners. Ze komen bijvoorbeeld zelf met ideeën, maar weten niet precies hoe ze moeten beginnen. Ze vragen ons dan om raad. Het is mooi om te zien hoe dit zich ontwikkelt. Het welzijn van de bewoners is zó belangrijk. En naar mijn mening de basis van goede zorg.” Marijke is ambitieus. “We zijn pas net begonnen, maar we willen dit zeker verder gaan uitbouwen. Het is mijn droom dat er dagelijks een activiteit voor de bewoners is.”